hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közeleg a csoportos társasági adózás választásának határideje

  • adozona.hu

A csoportos társasági adózás viszonylag új intézmény, de az adatokból az látszik, hogy érdeklődnek iránta a vállalatcsoportok, mivel alacsonyabb adókötelezettség érhető el és kevesebb dokumentációs kötelezettséggel jár – írja sajtóközleményében a Deloitte.

Közeleg a határidő a csoportos társasági adóalanyként regisztrálni kívánó vállalatcsoportok számára. Ha egy cégcsoport 2020-tól kezdődően élni szeretne ezzel a lehetőséggel, akkor 2019. november 1-20. között kérelmeznie kell az adóhatóságtól a csoportos adóalanyként történő nyilvántartásba vételt.

„A csoportos társasági adóalanyiság új jogintézményként került bevezetésre 2019. január 1-jétől. A rendelkezésre álló rövid felkészülési idő ellenére az adóhatóság adatai alapján több mint 200 vállalatcsoport élt ezzel a lehetőséggel már 2019-től” – mondta Veszprémi István, a Deloitte adóosztályának partnere.

Kinek lehet előnyös?

A csoportos társasági adózás különösen azon vállalatcsoportok számára lehet előnyös, ahol a csoport rendelkezik negatív, illetve pozitív adóalappal rendelkező társaságokkal, ugyanis bizonyos korlátok mellett az adóalapok összeszámítása révén egy adott évben alacsonyabb adókötelezettség érhető el.

További előnyt jelenthet egyes adókedvezmények csoportszinten történő kihasználásának lehetősége, valamint a sokszor jelentős energiabefektetést igénylő transzferárdokumentáció-készítési kötelezettség alóli mentesülés a csoporttagok egymás közötti ügyletei tekintetében.

„A csoportos adózás előnyei ellenére első körben több vállalatcsoport nem élt ezzel a lehetőséggel, ami részben betudható annak, hogy sokan kivárták, hogy a kezdeti jogszabályértelmezési bizonytalanságok kitisztázásra kerüljenek. A legtöbb technikai kérdésre már megvan a válasz, azonban akadnak még az adóalanyok szűkebb körét érintő kérdések például vállalati átalakulásokhoz kapcsolódóan, amelyeket szükséges mérlegelni a választást megelőzően” – hívta fel a figyelmet Ádám Endre, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Kevésbé szigorú felelősségi szabályok

Általános forgalmi adó tekintetében régóta van lehetőség csoportos adózást választani, azonban a kapcsolódó felelősségi szabályok, miszerint nemcsak az áfacsoport tagjait, hanem a csoporton kívül maradó társaságokat is egyetemleges felelősség terheli a csoport áfakötelezettségéért, sok vállalatcsoportot elriasztott az áfacsoport megalakításától. Ezzel szemben a csoportos társasági adózás esetében kevésbe szigorú felelősségi szabályok alkalmazandók, mivel csak a csoportban részt vevő társaságoknak áll fenn egyetemleges felelőssége a csoport társaságiadó-kötelezettségének teljesítéséért. Ezért különösen azon vállalatcsoportoknak érdemes mérlegelni a csoportos társasági adózás lehetőségét, amelyek már jelenleg is rendelkeznek áfacsoporttal. „Ennek fényében meglepő tény, hogy az adóhivatal adatai szerint számos olyan vállalatcsoport van, amely az általános forgalmi adó tekintetében választotta a csoportos adózást, azonban társasági adózás vonatkozásában még nem élt a csoportos adózás lehetőségével” – tette hozzá Veszprémi István.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3