hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így számoljon a növekedési adóhitellel a társasági adóban!

  • adozona.hu

Információs füzetet tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a növekedési adóhitel választásáról a 2019. adóévi társaságiadó-kötelezettséggel összefüggően.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 26/A paragrafusa értelmében a növekedési adóhitel [NAHI] elnevezésű konstrukció lényege, hogy a fejlődést mutató vállalkozásoknak az adóévi adó egy részét csak később, az adóévet követő második adóév végéig kell megfizetniük, amelyet a további növekedésükre fordíthatnak; innen a növekedési adóhitel elnevezés.

A növekedési adóhitel szabályai 2019. július 24-ei nappal megváltoztak, tekintettel arra, hogy a Tao. tv. társaságiadóelőleg-kiegészítési kötelezettséget szabályozó, 26. paragrafusának (10) bekezdését az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény módosítása nyomán hatályon kívül helyezték a jogalkotók – figyelmeztet az információs füzetben a NAV. Ennek következtében a naptári év szerint működő adózók, illetve azon, naptári évtől eltérő üzleti éves adóalanyok, amelyek üzleti éve 2019. július 24-én vagy azt követően kezdődött, a továbbiakban a növekedési adóhitel választására irányuló szándékukat nem az adóév utolsó hónapjáig, a ’NAHI nyomtatvány benyújtásával, hanem az éves társasági adóbevallásukban tett nyilatkozatukban jelezhetik. Jelen információs füzet az utóbb említett adóalanyi kör vonatkozásában tartalmazza a jelenleg hatályos rendelkezéseket.

Az információs füzetet ITT olvashatja el.

Ettől eltérően azon, naptári évtől eltérő üzleti év szerint működő adózóknál, amelyek üzleti éve 2019. július 24-ét megelőzően kezdődött, és amelyek alkalmazni kívánják a növekedési adóhitelre vonatkozó rendelkezéseket, a 19NAHI nyomtatvány adóév utolsó hónapjának 20. napjáig történő benyújtása szükséges. Ezen adózók esetén a Tao tv. 2019. július 23-áig hatályos 26/A paragrafusának szabályai irányadók, amelyeket a „Növekedési adóhitel választása a 2018. adóévi társaságiadó-kötelezettség vonatkozásában” elnevezésű információs füzet tartalmazza (https://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz/2018). A NAV kéri, hogy a nevesített adózói kör az abban foglaltakat tekintse irányadónak a 19NAHI nyomtatvány benyújtásakor.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Művészeti tárgy mint ingóság

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close