Így számoljon a növekedési adóhitellel a társasági adóban!

  • adozona.hu

Információs füzetet tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a növekedési adóhitel választásáról a 2019. adóévi társaságiadó-kötelezettséggel összefüggően.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 26/A paragrafusa értelmében a növekedési adóhitel [NAHI] elnevezésű konstrukció lényege, hogy a fejlődést mutató vállalkozásoknak az adóévi adó egy részét csak később, az adóévet követő második adóév végéig kell megfizetniük, amelyet a további növekedésükre fordíthatnak; innen a növekedési adóhitel elnevezés.

A növekedési adóhitel szabályai 2019. július 24-ei nappal megváltoztak, tekintettel arra, hogy a Tao. tv. társaságiadóelőleg-kiegészítési kötelezettséget szabályozó, 26. paragrafusának (10) bekezdését az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény módosítása nyomán hatályon kívül helyezték a jogalkotók – figyelmeztet az információs füzetben a NAV. Ennek következtében a naptári év szerint működő adózók, illetve azon, naptári évtől eltérő üzleti éves adóalanyok, amelyek üzleti éve 2019. július 24-én vagy azt követően kezdődött, a továbbiakban a növekedési adóhitel választására irányuló szándékukat nem az adóév utolsó hónapjáig, a ’NAHI nyomtatvány benyújtásával, hanem az éves társasági adóbevallásukban tett nyilatkozatukban jelezhetik. Jelen információs füzet az utóbb említett adóalanyi kör vonatkozásában tartalmazza a jelenleg hatályos rendelkezéseket.

Az információs füzetet ITT olvashatja el.

Ettől eltérően azon, naptári évtől eltérő üzleti év szerint működő adózóknál, amelyek üzleti éve 2019. július 24-ét megelőzően kezdődött, és amelyek alkalmazni kívánják a növekedési adóhitelre vonatkozó rendelkezéseket, a 19NAHI nyomtatvány adóév utolsó hónapjának 20. napjáig történő benyújtása szükséges. Ezen adózók esetén a Tao tv. 2019. július 23-áig hatályos 26/A paragrafusának szabályai irányadók, amelyeket a „Növekedési adóhitel választása a 2018. adóévi társaságiadó-kötelezettség vonatkozásában” elnevezésű információs füzet tartalmazza (https://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz/2018). A NAV kéri, hogy a nevesített adózói kör az abban foglaltakat tekintse irányadónak a 19NAHI nyomtatvány benyújtásakor.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkajog, kiszervezés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beolvadást követően kapott számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kártalanítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X