hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elhatárolt veszteség figyelembevétele a 2021. évi társaságiadó-alapnál

  • Pölöskei Pálné

Mikori elhatárolt veszteség milyen feltételekkel, hogyan, meddig, milyen hányadban vehető figyelembe az adóalapban? Érvényesíthető-e a jogelőd elhatárolt vesztesége? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott válasz hasznos lehet a 2021. évi társasági adó megállapításakor is. Cikkünkben nem foglalkozunk a mezőgazdasági ágazatban alkalmazható rendelkezésekkel, illetve azon adózókkal, amelyek tevékenységükre tekintettel nem alkalmazhatják a veszteségelhatárolást.

AZ ELHATÁROLT VESZTESÉG

Az elhatárolt veszteség a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao-törvény) 6. § (1)–(4) bekezdése alapján levezetett negatív adóalap, 2010. január 1-jétől kiegészülve azzal, hogy az elhatárolásnak feltétele, hogy a veszteség a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 1. §-a szerint az adótörvények, önkormányzati rendeletek alkalmazásában nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben, önkormányzati rendeletben foglalt rendelkezések megkerülése.

A Tao-törvény 6. § (1)–(2) bekezdése szerinti adóalap belföldi illetőségű adózó és külföldi vállalkozó esetében a beszámoló vagy könyvviteli zárlat alapján kimutatott adózás előtti eredmény, módosítva a Tao-törvény 7., 8., 16., 18. és a 28. §-aiban, valamint az átmeneti előírásokat tartalmazó VII. fejezetben foglaltakkal.

Az éves beszámolóját, a könyvviteli zárlatát az IFRS-ek szerint összeállító adózó a Tao-törvény 6. § (1)–(2) bekezdésének rendelkezéseit a II/A. fejezetben foglaltak figyelembevételével alkalmazza, amely speciális módosító tételeket tartalmaz.

Az előzőek szerinti előírások azt jelentik, hogy az adózó akkor is elhatárolhatja a Tao-törvény 6. § (1)–(4) bekezdése alapján levezetett negatív adóalapot, ha az adót a jövedelem- (nyereség-) minimum alapján határozta meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja az elhatárolt veszteség figyelembevételére vonatkozó egyéb szabályokat!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink