hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elhatárolt veszteség figyelembevétele a 2021. évi társaságiadó-alapnál

  • Pölöskei Pálné

Mikori elhatárolt veszteség milyen feltételekkel, hogyan, meddig, milyen hányadban vehető figyelembe az adóalapban? Érvényesíthető-e a jogelőd elhatárolt vesztesége? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott válasz hasznos lehet a 2021. évi társasági adó megállapításakor is. Cikkünkben nem foglalkozunk a mezőgazdasági ágazatban alkalmazható rendelkezésekkel, illetve azon adózókkal, amelyek tevékenységükre tekintettel nem alkalmazhatják a veszteségelhatárolást.

AZ ELHATÁROLT VESZTESÉG

Az elhatárolt veszteség a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao-törvény) 6. § (1)–(4) bekezdése alapján levezetett negatív adóalap, 2010. január 1-jétől kiegészülve azzal, hogy az elhatárolásnak feltétele, hogy a veszteség a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 1. §-a szerint az adótörvények, önkormányzati rendeletek alkalmazásában nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben, önkormányzati rendeletben foglalt rendelkezések megkerülése.

A Tao-törvény 6. § (1)–(2) bekezdése szerinti adóalap belföldi illetőségű adózó és külföldi vállalkozó esetében a beszámoló vagy könyvviteli zárlat alapján kimutatott adózás előtti eredmény, módosítva a Tao-törvény 7., 8., 16., 18. és a 28. §-aiban, valamint az átmeneti előírásokat tartalmazó VII. fejezetben foglaltakkal.

Az éves beszámolóját, a könyvviteli zárlatát az IFRS-ek szerint összeállító adózó a Tao-törvény 6. § (1)–(2) bekezdésének rendelkezéseit a II/A. fejezetben foglaltak figyelembevételével alkalmazza, amely speciális módosító tételeket tartalmaz.

Az előzőek szerinti előírások azt jelentik, hogy az adózó akkor is elhatárolhatja a Tao-törvény 6. § (1)–(4) bekezdése alapján levezetett negatív adóalapot, ha az adót a jövedelem- (nyereség-) minimum alapján határozta meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja az elhatárolt veszteség figyelembevételére vonatkozó egyéb szabályokat!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs