hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bejelentett részesedés hatása az adóalapra átalakulásnál. Példák

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Hogyan befolyásolják a társaságiadó-alapot az átalakulásban, egyesülésben, szétválásban (a továbbiakban: átalakulás) résztvevők eszközei között kimutatott bejelentett, illetve be nem jelentett részesedések? Mi lesz a sorsa a jogelőd tagjánál kimutatott bejelentett részesedésnek? Ismertetjük.

Az átalakulásban résztvevő jogelőd és jogutód adókötelezettsége

Ha a jogelőd az eszközei között be nem jelentett részesedést tart nyilván, azt a jogutód nem jogosult bejelenteni az adóhatóságnak, mivel ez az eszköz az adózás rendjéről szóló törvény (2003. évi XCII. törvény) jogutódlásra vonatkozó előírásai szerint került hozzá. Ebből következően az ilyen módon szerzett részesedésekkel végzett gazdasági műveletek a jegelőd és a jogutód adóalapját is csak az általános, illetve az átalakulással kapcsolatos különös előírások szerint érintik, más adózás előtti eredményt módosító tételek e részesedésekhez nem kapcsolódnak.

Ha a jogelőd az eszközei között bejelentett részesedést tart nyilván, akkor azt a jogutód is bejelentett részesedésként kezeli az értéknövekménnyel együtt, annak külön bejelentése nélkül. A jogutód a részesedést a vagyonértékelés szerinti értéken (a jogelődnél kimutatott könyv szerinti értéknél nagyobb, vagy kisebb értéken) veszi nyilvántartásba. Az eszközök átvétele kapcsán bevételt, ráfordítást nem számol el, a vagyonértékelés hatása a saját tőkében jelenik meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákkal is illusztráljuk, hogyan módosul az átalakulás részvevőinek adóalapja! 
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A bejelentett részesedéssel kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatja el:

Bejelentett részesedéssel végzett ügyletek hatása az adóalapra
Részesedés bejelentése: mikor lehet, mikor nem? Példákkal

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Biztosítás adóvonzata 2

Szipszer Tamás

adószakértő

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Tervezett kata szigorítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close