hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit a NAV árgus szemekkel figyel: menedzsmentdíjak és a transzferár

  • dr. Juhász Péter, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Idén is kiemelten szerepel az adóhatóság által deklarált ellenőrzési irányok között a kapcsolt vállalkozások közötti költség-ráfordítás elszámolások, az adózónál alkalmazott transzferárképzés gyakorlatának ellenőrzése. Általánosan kialakult – jellemzően a NAV revizorok által is osztott – nézet a vállalati menedzsment díjazásával kapcsolatban, hogy azt elsősorban a jövedelmek adótervezési szempontú átcsoportosítása vezérli. Mindezek okán jelen cikkünkben áttekintjük a menedzsmentdíjakhoz kapcsolódó transzferárazási kérdéseket.

A gazdálkodóknak is különösen körültekintően kell eljárniuk a cégcsoporton belüli ügyletek adózási szempontú elemzésekor. A jellemzően menedzsmentdíj ellenében végzett szolgáltatások nem képeznek homogén egységet, azonban általánosságban elmondható, hogy olyan élőmunka-igényes, jellemzően magasan képzett munkaerőt igénylő szolgáltatásokról van szó, mint a csoportszintű és vállalati stratégia kialakítása a marketing, a pénzügy, az értékesítés, az üzletfejlesztés és a k+f területén, a pénzügyi, elszámolási és kontrolling rendszer kialakításában, összehangolásában, működtetésében. Ezen szolgáltatási típus magában foglalhat jogi és adótanácsadási, adótervezési elemeket, vagy akár az érintett cég fő tevékenységébe illeszkedő speciális szolgáltatásokat, illetve egyéb adminisztratív szolgáltatásokat.

A vonatkozó OECD-irányelv is elismeri, hogy a multinacionális vállalkozások széleskörű szabadságot élveznek a tevékenységük megszervezése során, az adóhatóságok nem jogosultak arra, hogy egy multinacionális vállalkozásnak előírják, hogyan alakítsa ki a szervezeti felépítését, vagy hol folytassa üzleti tevékenységét. Ez a szabadság azonban nem parttalan, korlátját képezi ugyanis azon általános adózási jogelv, melynek értelmében a tevékenység megszervezése, például a cégcsoporton belüli jövedelmek átcsoportosítása nem irányulhat kizárólag valamilyen adóelőny megszerzésére.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, milyen szabályokat kell betartani, hogy a menedzsmentszolgáltatásoknál alkalmazott díjazási gyakorlat ne akadjon fenn az adóhatóság hálóján.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető cseden

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close