hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Útmutató csoportos társaságiadó-alanyoknak a bevallás elkészítéséhez

  • Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló

A 2019. adóév az első, amikor a csoportos társaságiadó-alanyoknak társasági adóbevallást kell benyújtani. A nyomtatvány már letölthető a NAV honlapjáról. A cikk a legfontosabb sajátosságokat mutatja be, szükség szerint kitérve a vonatkozó jogszabályi előírásokra.

Bevallás

A csoportos társaságiadó-alany adókötelezettségét a csoporttagok közül e célra kijelölt és a NAV-nak bejelentett csoporttag mint csoportképviselő teljesíti a csoportazonosító szám alatt.

A csoportos társaságiadó-alany a társasági adót, a csoporttagok pedig – köztük a csoportképviselő is – a társasági adóbevallás részét képező más közterhet (például innovációs járulék) a ’29-es – a 2019. adóévről a 1929-es – nyomtatványon vallja be.

A csoportos társaságiadó-alanyra vonatkozó előírások

A 1929 számú társaságiadó-bevallási nyomtatvány főlapján – a B mezőben – a csoportos társaságiadó-alany kódkockában az adózónak „1” számmal kell jelölni, hogy a bevallást csoportos társaságiadó-alanyként tölti ki, és „2” számmal, ha a bevallást csoporttagként tölti ki.

A nyilatkozatokat tartalmazó NY-01 és NY-02 lapokon feltüntetett nyilatkozatokat a csoportos társaságiadó-alanynak is meg kell tenni, ha az számára értelmezhető. Nem értelmezhető – ezért nem lehet kitölteni csoportos társaságiadó-alanynak – az NY-01 lap 29. sorát, amely a növekedési adóhitel alkalmazására vonatkozik, mivel azt csoportos társaságiadó-alany nem választhatja. Ugyancsak nem tölthető ki az NY-01 lap 30. sora, mivel nem a csoport, hanem a csoporttag alkalmazza a jövedelem-(nyereség-) minimumra vonatkozó előírásokat. (Ezt a sort a csoporttag sem töltheti ki, mivel csoporttag nyilatkozata, a csoportképviselő által a 1929-A-08-R1. lapon tehető meg).

Értelemszerűen csak az a csoport töltheti ki az IFRS-re vonatkozó nyilatkozatokat, amely – és amelynek tagjai – a beszámolót az IFRS szerint állítják össze.

Tekintettel arra, hogy a csoportos társaságiadó-alany esetén a szakágazati besorolás nem értelmezhető az NY-01 lap 5. sorában, ahol is az előleg lapok helyes kitöltéséhez kell kiválasztani a megfelelő ágazatot, a csoport kizárólag a „b”, egyéb ágazat jelölést választhatja.

A csoportos társaságiadó-alany nem minden bevallás lapot tölthet ki. A legtöbb olyan laphoz, amely nem tölthető ki a program nem is adja meg a kitöltés lehetőségét. Ilyen részei a bevallásnak az egyéb adónemek bevallására szolgáló lapok (például az energiaellátók jövedelemadójának bevallására szolgáló 01-03 számú lap, vagy az innovációs járulékra, illetve a szakképzésihozzájárulás-különbözetre vonatkozó 01-04-es lap azon része, amely az említett kötelezettségre vonatkozik, továbbá ezen adók előlegbevallására szolgáló 06-04 és 06-05 lapok, a növekedési adóhitelre vonatkozó 01-05 lap és az IFRS-t nem alkalmazóknak az IFRS beszámolót készítőkre vonatkozó lapok, illetve fordítva, az IFRS beszámolót készítőknek a 07-02 lap).

Van ugyanakkor a bevallásnak olyan része, amelyet kizárólag a csoportos társaságiadó-alany tölthet ki. Ilyen például az A–08 lap, amely a csoporttagok egyedi adóalapjára vonatkozó adatokat, és a csoport számított adóját tartalmazza.

A csoportos társaságiadó-alany is a 01–01 lapon vallja be az adókötelezettséget, azzal az eltéréssel, hogy a számított adót egy külön lapon (a már említett A-08 lapon) vezeti le. A 01-01 lapon tünteti viszont fel – sajátos adóalap-csökkentő tételként – a 09-es sorban az adóévben leírt veszteséget, az adóévben keletkezett, illetve a következő évekre tovább vitt veszteséget.

A csoportos társaságiadó-alanynál keletkezett, felhasználható és tovább vihető veszteség az egyes csoporttagok adóévi negatív adóalapjának együttes összege.

Itt szerepelteti a csoportos adóalany is az érvényesített adókedvezményt és a külföldön megfizetett adó beszámítható összegét.

Bizonyos lapokon a csoporttagra vonatkozóan kell adatot szerepeltetni a csoportos társaságiadó-alany adóbevallásában. Így a csoporttagok által az adóalapjuk levezetésénél figyelembe vett – az adatszolgáltatásban feltüntetett – csökkentő tételeket a 03-01, 03-02, 03-03 lapokon, a növelő tételeket a 04-01, 04-02, 04-03 lapokon kell tagonként kitölteni a fejlécben kitöltve a csoporttag adószáma mezőt, illetve a csoportazonosító számot. Ugyancsak csoporttagonként kell kitölteni az eredménykimutatás-adatokat tartalmazó 07-es lapokat, a mérlegadatokat tartalmazó A-01 lapot, az egyéb és tájékoztató adatokat tartalmazó A-02-es lapokat, az egyes csoporttagok egyedi adóalapjának meghatározását és az egyes kedvezmények feltételeinek nem teljesülése esetén fizetendő adó és késedelmi pótlék összegéhez kapcsolódó adatokat tartalmazó A-08-R1 lapot.

A csekély összegű, a mezőgazdasági és az általános csoportmentességi támogatásokról a 1929-02-01; 1929-02-02; 1929-02-AKTAM lapokon az adatszolgáltatást nem csoportszinten összesített adatként, hanem a csoporttagokra lebontva egyedileg kell feltüntetnie a csoportképviselőnek a csoportazonosító szám beírása mellett az egyedi adószám szerepeltetésével egyidejűleg. A lap fejlécében az adózó azonosításához szükséges adatok kitöltése mellett jelölendő a sorszám, a lapok benyújtási darabszáma, amely kötelezően beírandó egynél több lap benyújtása esetén (kezdő sorszám: 001).

A 1929-03-KEASZ lapon a csoportos társaságiadó-alany az adatszolgáltatást nem csoportszinten összesített adatként, hanem a csoporttagokra lebontva egyedileg tüntetheti fel a csoportazonosító szám feltüntetése mellett az egyedi adószám beírásával egyidejűleg. Ezt is csak akkor teheti meg, ha a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés w) pont szerinti saját tevékenységi körben végzett K+F tevékenység közvetlen költsége, illetve a 7. § (1) bekezdés x) pont szerinti jogcímeken (örökségvédelmi beruházás, felújítás, karbantartás) érvényesíthető adóalap-csökkentési lehetőséget csoporttagokon kívüli kapcsolt vállalkozási körtől veszi át valamely csoporttag.

A 08 jelű lap A) részében csoportszintű adatok, a B) részében a tagonkénti összevont adatok tüntetendők fel. A B) rész b) oszlopában feltüntetett egyedi negatív adóalapok összesített értéke kerül az A) rész 1. sor a) rovatába (előjel nélkül), míg az egyedi pozitív adóalapok összesített értéke az A) rész 1. sor b) rovatába írandó.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen előírások vonatkoznak az adókedvezményekre a bevallásban, hogyan történik a társaságiadó-előleg bevallása, és az IFRS-es csoport fizetendő társasági adójának és előlegének meghatározása!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close