Példatárral segíti a NAV az szja-kedvezmények megértését

  • adozona.hu

A Nemzeti adó-és Vámhivatal (NAV) a szja-kedvezmények alaposabb megismeréséhez példatárat tett ki honlapján ezzel is segítve azokat, hogy akinek a kedvezmények érvényesítése miatt szükséges a bevallástervezet javítása.

A „Kedvezmények példatára” a következő, személyi jövedelemadóból igénybe vehető kedvezményeket mutatja be konkrét példákon keresztül:
1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK),
2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye (25K),
3. 30 év alatti anyák kedvezménye (30K),
4. személyi kedvezmény (SZK),
5. első házasok kedvezménye (EHK),
6. családi kedvezmény (CSK) és családi járulékkedvezmény (CSJK).

A példatár a gyakorlatból vett eseteken keresztül mutatja be a kedvezmények meghatározását, bevallását, szem előtt tartva azok év közbeni igénybevételét is. A példák a 2023-ra vonatkozó szja-bevallás kedvezményeit mutatják be.

A példatár a bevallási tervezet – adott szituációban szükséges – módosításának konkrétumait is tartalmazza, így az olvasó lépésről lépésre végezheti el a szükséges korrekciót.

A példatárban szereplő valamennyi esetnél feltételezik, hogy a magánszemély a hatályos jogszabályok alapján jogosult az adott kedvezményre. A jogosultság feltételeinek teljesülését tehát a példatár alapvetőnek tekinti.

A példatárban szereplő példák egy része egy adott kedvezményre vonatkozik, ezekben a magánszemélyek csak egy jogcímen jogosultak a kedvezményre. Emellett vannak „vegyes” példák, melyek olyan eseteket mutatnak be, amikor a magánszemélyek többféle jogcímen vesznek igénybe kedvezményeket.

A teljes példatár itt érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink