Képernyő előtti munkavégzéshez szemüveg: képernyő-e a tablet, adható-e adómentesen multifokális lencse?

  • adozona.hu

Tableten történő munkavégzés képernyő előtti munkavégzésnek számít-e, arra adható-e szemüvegjuttatás? Illetve olyan munkavállalónak, aki sem távolra, sem közelre nem lát jól, multifokális lencse támogatható-e? (Távolra -4,5 közelre +3,5 dioptria, romlott a szeme.) A keret áránál hogyan dönthetjük el, mi adható adómentesen, és mi nem? – kérdezte olvasónk. Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) felhatalmazása alapján kiadott, a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. EüM rendelet (EÜM r.) 2. § c) és d) pontja szerint

  • képernyős munkakör: olyan munkakör, amely a munkavállaló napi munkaidejéből legalább négy órában képernyős munkahelyen képernyős eszköz használatát igényli, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is;
  • képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg: a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret, ide nem értve a munkavállaló által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül egyébként is használt szemüveget vagy kontaktlencsét.

Véleményem szerint a tablet képernyő nélkül nem értelmezhető, ezét használata értelemszerűen képernyős eszköz használatát jelenti, ha az EÜM r. egyéb feltételei fennállnak. Ha tehát a szemészeti szakvizsgálat multifokális lencse használatát indokolja, akkor annak költségét a munkáltató adómentesen viselheti. A keret kérdésében pedig szerintem ez egy olyan egyszerű keret minimális költségére terjed ki, amely a speciális lencse beillesztésére alkalmas.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31