hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozó halála: minden, amit a végleges adó megállapításáról tudni érdemes

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az egyéni vállalkozásból származó jövedelem megállapításának speciális szabályai vannak amennyiben az elhunyt magánszemély egyéni vállalkozó volt. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 9. § (6) bekezdése általános szabályt tartalmaz, mely szerint a magánszemély halálát követően juttatott olyan bevétellel összefüggésben, amely a magánszemélyt az életében még megillette (ilyennek minősül különösen a munkabér és a magánszemély által igényelt támogatás), az adókötelezettséget – ideértve a kifizető, a munkáltató adókötelezettségét is – úgy kell teljesíteni, mintha a juttatást a magánszemély a halálának időpontjában szerezte volna meg.

Olvassa el a „Magánszemély halála: minden, amit az adókötelezettség megállapításáról tudni érdemes” című korábbi írásunkat!

Elhunyt egyéni vállalkozó jövedelme Szja tv. hatálya alá tartozók esetében

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytatják tovább, akkor az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet az adóhatóság a tevékenységüket megszüntetőkre vonatkozó rendelkezések szerint állapítja meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozó halála napjáig felvett vállalkozói kivét összege az elhunyt önálló tevékenységből származó jövedelme lesz. Az adóhatóság a vállalkozói kivét figyelembevételével megállapítja a vállalkozói személyi jövedelemadót és a vállalkozói osztalékalap utáni adót.

Kedvező szabály azonban, hogy az elhunyt által korábban érvényesített bevételt csökkentő kedvezmények (kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalék kedvezménye, mikrovállalkozások létszámkedvezménye) és a kisvállalkozói adókedvezmény címén levont összegek utáni adót nem kell megfizetni vagy visszafizetni, amennyiben az egyéni vállalkozó előbb hal meg, mint a kedvezmények véglegessé váltak volna az Szja tv. szerint (ami egyébként általában a kedvezmény érvényesítését követő 4 év).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti az elhunyt egyéni vállalkozó végleges adója megállapításának részleteit.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Társasház adózása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink