hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Telefonkészülék juttatásának elszámolása

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A cafeteria adózásának idén bekövetkezett jelentős változása még jobban ráirányította a figyelmet azokra a juttatásokra, melyek továbbra is adómentesen adhatóak.

A munkáltatóknak a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása érdekében fel kell venniük a versenyt a konkurenciával, és olyan rugalmas dolgozói juttatási rendszert kell kialakítaniuk, melyben helyet kaphatnak a minden munkavállaló számára azonos feltételek mellett elérhető és a csak meghatározott munkakörben foglalkoztatottak számára elérhető juttatások is.

A munkáltató és a munkavállaló tevékenységéhez szükséges feladatok ellátásához kapcsolódik a telefon juttatása. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) nem sorolja fel mindazon juttatásokat, melyek a tevékenység hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként adhatóak. Viszont kimondja, hogy még akkor sem keletkezik adóköteles bevétele a magánszemélynek, ha a munkáltató által biztosított dolog, szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas.

Ennek a szabálynak köszönhetően a tevékenység végzésének hatókörében használt mobiltelefon még abban az esetben sem eredményez adóköteles jövedelmet, ha a magáncélú használat megvalósul [Szja tv. 4. § (2a) bekezdése].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a kivételeket és az egyéb részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close