hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tandíj adózása iskolarendszerű képzés esetén

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A képzések szja-kötelezettségének áttekintése az ősszel induló képzések tandíjának megtérítése miatt aktuális, de amiatt is fontos vele foglalkozni, mert a nyár folyamán megjelent az adóhatóság ide vonatkozó tájékoztatása.

Az iránymutatásban foglaltak alapján – mely a Pénzügyminisztérium PM/15379/2019., Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 2397424600 számon azonosítható – tekintsük át az iskolarendszerű képzések adókötelezettségének megállapításánál milyen törvényi rendelkezéseket kell szem előtt tartani.

A jelenleg hatályos személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény rendelkezései között az iskolarendszerű képzés adózására vonatkozóan nincs konkrét szabály. Korábbi években béren kívüli juttatásnak, majd egyes meghatározott juttatásnak minősült a képzés költsége, azonban az idei jogszabályváltozás következtében az adózók körében bizonytalanság volt érzékelhető.

A fogalmaknál meghatározza a jogalkotó, mi minősül a törvény alkalmazásában iskolarendszerű képzésnek. Minden olyan képzés ide tartozik, amelynek résztvevői a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban állnak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miért nem mindegy, mi tartozik az iskolarendszerű képzés körébe, és mi nem.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számviteli feljegyzés, "vegyes" bizonylat kellékei

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vásárolt szoftver

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close