Szja-bevallás: az egyéni vállalkozói tevékenységet szüneteltetők szabályai

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az egyéni vállalkozókra vonatkozó május 20-ai adóbevallási határidő közeledtével érdemes áttekinteni azokat a szabályokat is, amelyek a tevékenységüket szüneteltetőkre vonatkoztak a 2019. évben.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evct.) 18. paragrafusa alapján az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozó a tevékenységét a 2016. évi rendelkezések szerint legalább egy hónapig és legfeljebb öt évig szüneteltetheti (a 2017. évtől legfeljebb 2 évig szüneteltethető a tevékenység, ha annak kezdete 2017. január 1. vagy annál későbbi időpont).

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetés végén a tevékenység folytatását be kell/kellett jelenteni – elektronikus úton – a fővárosi, megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál. Amennyiben az 5 vagy a 2 év elteltével az egyéni vállalkozó nem jelenti be az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását, akkor megszűnik a magánszemély egyéni vállalkozói jogállása.

Aki a tevékenységét 2015. január elsejétől folyamatosan szüneteltette, és a tevékenységét nem kezdte el folytatni 2019. december 31-éig, annak az egyéni vállalkozói jogállása 2019. december 31-én megszűnt, ezért a bevallását az egyéni vállalkozói tevékenységüket megszüntetőkre vonatkozó szabályok szerint be kell adnia. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy a nyilvántartott készletet bevételnek kell tekinteni a 19SZJA bevallás 13-as lapján.

Az ügyvéd, az egyéni szabadalmi ügyvivő, a közjegyző a jogállását szabályozó külön törvény előírásai szerint, az állat-egészségügyi szolgáltató a Magyar Állatorvosi Kamara engedélyével szüneteltetheti a tevékenységét, szolgálatát.

A tevékenységét az adóév utolsó napján szüneteltető egyéni vállalkozónak a szüneteltetés megkezdése adóévéről a szüneteltetés megkezdését megelőző nappal megállapított (szja, szocho) kötelezettségeiről a 19SZJA számú bevallásban kell számot adnia.

A bevallási határidő a 2019. évről egységesen 2020. május 20.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen speciális szabályokkal kell tisztában lenni a bevallás során egyebek mellett a kedvezményeket, a fejlesztési tartalékot, a bejelentési kötelezettséget illetően.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás iratminta

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

A gyes beleszámít-e a 365 nap biztosítási időbe gyednél?

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gyes és táppénz egyszerre

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close