hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szemüveg munkáltatói juttatásként

  • adozona.hu
2

Hogyan kell elszámolni a munkavállaló szemüvegszámláját? – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Tájékoztatást szeretnék kérni szemüveg költségtérítése elszámolásával kapcsolatban. Képernyő előtt munkát végző személy, aki egyébként is szemüveget hord (nem védőszemüvegről van szó), a cég nevére szóló számlát hoz. A számla bruttó összege 88 900 forint, melyből a cég bruttó 60 000 forintot térít meg. Ilyen esetben hogyan kell helyesen elszámolni a számlát? A teljes számlát vagy csak a térített összeget? Az áfa visszaigényelhető-e? 2020. július 1-jétől az áfabevallásban hogyan kell szerepeltetni a számlát (az M lapra gondolok)? Az ilyen szemüveg egyes meghatározott juttatásnak minősül, amely után szja- és szochofizetési kötelezettség terheli a céget a 60 000 forint után?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A szemüveg olyan személyes használati tárgy, amelynek ingyenes vagy kedvezményes juttatása esetén az Szja tv. főszabálya szerint a magánszemélynek nem pénzben keletkezik a juttatóval fennálló jogviszonyából származó vagy egyéb jogcímen adó- és járulékköteles bevétele [Szja tv. 4. § (2) bekezdés].

2019. 01. 01-jétől megszűnt az a lehetőség, hogy egyes meghatározott juttatásként számoljuk el. Adómentes pedig csak akkor lehetne, ha a munkavégzés feltétele lenne [4. § (2a)], illetve védőeszköznek minősülne (1. sz. melléklet 8.).

Vagyis két gazdasági eseményt kell rögzítenünk:

1. A szemüveg megvásárlása, amely – mivel a 2. lépésben munkabérként leadózzuk –, vállalkozás érdekében elismert költség lesz a tao-ban, ennek megfelelően úgy könyveljük, mint bármely költségszámlát, a személyi jellegű költségek között. Az áfa azonban nem igényelhető vissza – az szja-ban nem adómentes juttatás –, az egyéb ráfordítás lesz.

2. A dolgozónak le kell számfejtenünk "munkabérként" a juttatást felbruttósitva úgy, hogy a nettó kifizetendő érték 60 ezer forint legyen, és lekönyveljük ugyanúgy, mint bármely más munkabért.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!

Nestha

Akkor is munkabérként kell leadózni, ha ez a szemüveg egy bifokális csak olvasó/monitornéző szemüveg? Hiszen az egy könyvelőnek abszolút a munkavégzés feltétele, hogy lásson.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close