Saját készítésű termék eladása Meskán/Facebookon – így adózik egy nyugdíjas

  • adozona.hu

Nyugdíjas a saját maga által készített termékeket értékesítené a Meska és/vagy a Facebook felületén. Hogyan kell ez után adóznia? – kérdezte az Adózóna olvasója. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Nyugdíjas a saját maga által készített termékeket (anyagtáska, kötött holmik) szeretné a Meska és/vagy a Facebook felületén értékesíteni, ad hoc jelleggel, nem tömeges mennyiségben, csupán nyugdíja kiegészítése céljából. Hogyan kell ez után adóznia? Elégséges számára adószámot igényelni? Ha igen, akkor negyedévente kell szja-előleget bevallania és megfizetnie? Felmerül egyéb adófizetési kötelezettsége is? Így adószámos magánszemélyként – alanyi mentes – számlázná az esetlegesen eladásra kerülő termékeit?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Abban az esetben, ha a magánszemély tevékenysége nem tekinthető rendszeres, üzletszerű tevékenységnek, akkor elegendő adószámos magánszemélyként bejelentkezni. Az szja-kötelezettséget az önálló tevékenységből származó jövedelmekre vonatkozó előírások szerint kell teljesíteni. Így többek között az szja-előleget negyedévente kell teljesíteni a bevétel és a ténylegesen felmerült költségek különbözete, vagy a bevétel 90%-a alapján.

A szocho-törvény 5. § (1) bekezdés j) pontja értelmében, ha az összevont adóalapba tartozó jövedelem nem kifizetőtől származik, akkor magánszemélyként a Tbj. szerint saját jogú nyugdíjasnak minősülő, adófizetésre kötelezett személynek csak az szja-törvény szerinti egyéb jövedelem után kell a szochót megfizetnie. E pont alapján mentesül a nyugdíjas adószámos magánszemély a szochokötelezettség alól.

Megfontolandó lenne egyéni vállalkozóként bejelentkezni, ugyanis ha a magánszemély rendszeresen üzletszerű tevékenységet végez, akkor ez lenne a jogszerű, és ha a jövedelme nem éri el az éves minimálbér felét (2024-ben az 1 600 800 forintot), akkor még szja-t sem kell fizetnie. Ez éves bevételt tekintve, a 40 százalékos költséghányadot figyelembe véve 2 668 000 Ft adómentes bevételt jelentene.

Kapcsolódó cikkünk: Facebook, YouTube, TikTok, Google – közösségi platformoktól szerzett bevétel vállalkozásnál

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink