hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalék kifizetése külföldi magánszemélynek

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A magánszemélyt illető osztalékjövedelmek után a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) alapján 15 százalék szja-t és a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho-törvény) szerint esetenként 15,5 százalék szocho-t kell fizetni. Az alábbiakban a külföldi magánszemély részére fizetett osztalék adózására vonatkozó tudnivalókat foglaljuk össze.

Az osztalék a magánszemély külön adózó jövedelme, mely a tőkejövedelmek csoportjába tartozik. Az adó összegét a magánszemély jövedelme alapján kell megállapítani, azonban a törvény számos adókötelezettséget az osztalékot kifizető társasághoz rendel. Ilyen például az osztalék kifizetésével összefüggésben az adó megállapítása, levonása, bevallása és megfizetése, melyet a kifizetőnek kell teljesítenie. Az adót a 08-as adóbevallásban név szerint kell bevallani és megfizetni, a kifizetés hónapját követő hó 12-éig.

Ez alól kivételt képez a külföldi illetőségű természetes személy részére kifizetett (juttatott) osztalék (osztalékelőleg) -jövedelmet terhelő adó összege, melyet a 08-as bevallás 8. sorában kell feltüntetni, ha a külföldi illetőségű természetes személy az illetőségigazolást az adózó bevallásának benyújtásáig nem mutatja be. Ez a sor nem név szerint, hanem összesítve tartalmazza a kifizetéskor le nem vont adót, melyet az adózónak az adóév utolsó hónapját érintő kötelezettségként kell bevallania és megfizetnie.

Kifizető osztalék esetében az a személy, akinek vagyona terhére az osztalékot juttatják.

Az osztalék megszerzésének időpontja az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy birtokba vette (átvette), vagy amelyen azt a magánszemély javára fizetési számlán jóváírták, ha azonban a kifizető a magánszemélyt megillető, az adóelőleggel csökkentett összeget átutalással vagy fizetési számláról történő készpénzkifizetés kézbesítése útján küldi el, a bevételt az átutalás, illetve a kifizetés napjával kell megszerzettnek tekinteni, feltéve, hogy a magánszemély javára azt az adóbevallása benyújtásáig fizetési számlán jóváírták, illetve azt a magánszemély vagy javára más személy az említett időpontig birtokba vette (átvette) [szja-törvény 9. § (2)].

Ennek következtében, ha a társaság osztalék fizetéséről dönt, de azt bármilyen okból kifolyólag egy későbbi időpontban fizeti ki, akkor az adót a tényleges kifizetés időpontjában hatályos rendelkezések szerint és adómértékek figyelembevételével kell megállapítani.

Olvassa el az Adózóna szja-val kapcsolatos egyéb írásait, valamint a HVG Adó 2021 különszámát is!
Nem kell az osztalékból szja-t levonni, ha TBSZ számlán – lekötési nyilvántartásban – tartott részvények után kerül sor az osztalék kifizetésére. Ilyen esetben a kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltató a lekötési nyilvántartásban rögzített, osztalékra jogosító értékpapír esetében az osztalékfizetést megelőzően értesíti a kibocsátót, hogy e jövedelemmel összefüggésben adókötelezettség nem merül fel.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a magyar társaság által külföldi magánszemély részére fizetett osztalékra irányadó szabályokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Katás egyéni vállalkozó gyeden

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close