Osztalék kifizetése ingatlanjuttatással: ki, és mikor fizeti az adót?

  • adozona.hu

Kft. tulajdonosa bruttó 14 millió forint osztalékra jogosult. Ebben a hónapban a cég átadta részére egyik ingatlanát, 14 millió forint értékben. Helyesen jár-e el a cég, ha a 08-as bevalláson ezt bevallja, de mivel a szja-előleget levonni nem tudja, így a levonás nulla forint? Ez esetben a tagnak elegendő csak az éves szja-bevallásban bevallani és megfizetni az osztalékra jutó szja-t? Vagy már előlegként neki is fizetni kell a negyedévet követő hónap 12-éig? Vagy mégis a cég helyette fizesse és vallja be, annak ellenére, hogy levonni nem tudja? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Az szja-törvény 15. paragrafusának (4) bekezdése értelmében, ha a magánszemély egyes külön adózó jövedelmeiből – mint például az osztalék – a kifizető állapítja meg az adót, de az adó levonására nincs lehetősége, a kifizetőnek és a magánszemélynek az adóelőlegre irányadó szabályok szerint kell eljárnia.

Az szja-törvény 46. paragrafusának (6)–(7) bekezdéseiben megfogalmazott szabály értelmében a kifizetőnek az általa kifizetett (juttatott) bevételt terhelő adóelőleget akkor is meg kell állapítani, ha annak a bevételből történő levonására bármely okból nincs lehetőség, de csak abban az esetben, ha a tag munkaviszonyban áll, vagy személyesen közreműködő, illetve részére bér kifizetésére is sor kerül. Ilyen esetben az adót a kifizető megfizeti és követelésként tartja nyilván, a követelés levonására vonatkozó korlátozások figyelembevétele mellett elkezdi az összeg levonását.

Ha a magánszemély részére más adóköteles kifizetés nem történik, akkor – figyelemmel az osztalék összegére – feltételezhetően nem lehetséges az adó levonása. Ebben az esetben az adóköteles bevételről kiállított igazoláson a kifizető feltünteti a le nem vont adóelőleg (mely esetünkben adó) összegét is, és felhívja a magánszemély figyelmét arra, hogy az adót a kifizetés (a juttatás) hónapját követő hónap 12. napjáig (és nem a negyedévet követő hónap 12-éig!) kell megfizetnie, ezért az adót nem elegendő az adóbevallás benyújtásakor megfizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close