hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Oroszország felmondta a kettős adóztatást elkerülő egyezményt, Magyarország nem: így hat az szja-kötelezettségekre

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

2023. március közepén találkozhattunk azzal a hírrel, miszerint Oroszország felmondja a barátságtalan országokkal érvényben lévő kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó egyezményeket. Ez a bejelentés 2023. augusztus 8-ától érinti a Magyarországgal kötött egyezményt is.

Talán nem én voltam az egyetlen, akinek megfordult a fejében, hogy – az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonló módon – megszűnik a Magyar Köztársaság és az Orosz Föderáció között a kettős adóztatás elkerüléséről a jövedelem- és a vagyonadók területén Budapesten, 1994. április 1-jén aláírt egyezmény. Azonban ez nem így történt, ugyanis a közelmúltban megjelent NAV-tájékoztató rávilágított arra, hogy az egyezmény hatálya nem szűnt meg, viszont a felfüggesztés időtartama alatt, az orosz fél a felfüggesztéssel érintett rendelkezésekből eredő kötelezettségeit nem teljesíti.

Személyi jövedelemadóval kapcsolatos további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A kettős adóztatás elkerülése eddig az egyezményes és nem egyezményes országokra vonatkozó szabályok alkalmazásával történt, azaz az egyezményben foglalt előírások, vagy egyezmény hiányában az szja-törvény egyes rendelkezései alapján. Jelenleg viszont egy új helyzettel kell ismerkednünk, mely Oroszország tekintetében azt jelenti, hogy hatályban van az egyezmény, de Oroszország mégis visszatart adót. Ez az eljárás negatív hatással lehet az Oroszországból jövedelmet szerző magánszemélyek adókötelezettségére, mivel a magyar szja-törvény úgy rendelkezik, hogy „A nemzetközi szerződés előírását kell alkalmazni, amennyiben törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés e törvénytől eltérő előírást tartalmaz.”

Ez azt jelenti, hogy Magyarország alkalmazza az egyezményben foglaltakat, azaz nem úgy tekintünk az orosz forrású jövedelmekre, mintha nem lenne egyezmény. Vajon mi a különbség?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy a fenti kérdésre választ találjon, azaz megtudja, milyen szja-kötelezettsége van Magyarországon az orosz forrású jövdelemeknek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31