hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-tájékoztató az adómentes díjú betegségbiztosítás finanszírozhatóságáról

  • adozona.hu

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú mellékletének 6.3. pontja értelmében adómentes a kockázati biztosítás kifizető által – az ugyanazon díjat fizető személy által ugyanazon biztosítottra tekintettel egy hónapra vonatkozóan a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan – fizetett díja. Azonos szolgáltatási tartalommal rendelkező csoportos biztosítás esetében pedig a fizetett díj egy biztosítottra jutó – szintén a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó – része mentes az adó alól – írja tájékoztatójában a NAV.

A tegnap közzétett ismertető szerint az Szja tv. alapján a kockázati biztosítások közé tartozik a visszavásárlási értékkel, elérési szolgáltatással nem rendelkező kockázati életbiztosítás, a betegségbiztosítás, valamint a balesetbiztosítás (ez utóbbi a baleseti eredetű egészségkárosodásra nyújt biztosítási védelmet).

Az Szja tv. értelmező rendelkezései szerint a betegségbiztosítás (vagy egészségbiztosítás) – amely fogalom a baleseti eredetű egészségkárosodásra fedezetet nyújtó balesetbiztosítást is magában foglalja – egy olyan személybiztosítás, ami alapján a biztosító a biztosított bármilyen eredetű egészségkárosodása esetén a szerződésben meghatározott szolgáltatások teljesítésére vállal kötelezettséget.

A biztosító szolgáltatása kiterjedhet a szerződésben meghatározott, biztosítási eseménnyel kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatások miatt felmerült költségeknek az egészségügyi szolgáltató számára történő megtérítésére is.

Fentiek alapján tehát adómentes az említett biztosítás díja abban az esetben is, ha ezt a biztosítást például a munkáltató köti és fizeti a dolgozója javára – írja a NAV.

A teljes anyag itt érhető el.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi szolgáltatás könyvelése, bevallása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Engedményezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs