hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkába járás biciklivel: kilométerpénzzel és adókedvezménnyel ösztönöznék

  • adozona.hu
1

Adómentes fix kilométerdíj, illetve vállalati kerékpártámogatás bevezetését szorgalmazza a Magyar Kerékpárosklub az Aktív Magyarország kormánybiztosság támogatásával, a KPMG és a Mobilissimus közreműködésével készített tanulmánya nyomán.

A vizsgálat során a támogatási rendszerek hozzáférhetősége és a kerékpározás népszerűségére gyakorolt hatása alapján rangsorolták a bevezetni javasolt intézkedéseket – írja közleményében a Magyar Kerékpárosklub.

Az értékelés alapján a fix kilométerdíj, illetve a vállalati kerékpár támogatása típusú ösztönzőket javasolja megfontolni a Magyar Kerékpárosklub, mivel eredményességük mellett jogszabályi hátterük már, hiszen átvehetők a személygépjármű-használatra vonatkozó rendelkezések – olvasható a tanulmányban.

A nemzetközi tapasztalatok alapján az ösztönzők hatása a kerékpáros közlekedés arányának (Budapesten és a megyei jogú városokban kb. 2%) természetes növekedését további 2 százalékponttal erősítheti.

A jelenlegi körülbelül 115 ezer városi és országosan mintegy 630 ezer jellemzően kerékpárral munkába járó száma 2030-ig elérheti a 170 ezer főt, a megtett kilométerek száma pedig további, közel 40 millióval nőhet a nagyobb településeken.

A városok levegőminősége is jelentősen javulhat, évente 5 ezer tonnával csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás a javasolt ösztönzők hatására.

Fix kilométerdíj

A saját személygépjármű használata után nyújtható adómentes költségtérítést (vidéken ingázásra maximum 15 forint/kilométer az üzemanyagköltség mellett) javasolt a a kerékpáros közlekedésre is kiterjeszteni. A javaslat szerint az államháztartást nem terhelő, a munkáltató által adómentes juttatásként nyújtható költségtérítés mértékét a munkáltató dönthetné el. Javasolt mértéke legalább 15 forint/kilométer lenne, de a legjobb nemzetközi gyakorlatokat alapul véve akár 45 forint/kilométer is lehetne annak érdekében, hogy a kerékpár jelentősen vonzóbb legyen az autóval szemben.

Vállalati kerékpár biztosítása

A vállalati személygépjárműhöz hasonló vállalati kerékpárt a munkáltató saját költségén biztosíthatná, de ezt a költségét adómentes juttatásként nyújthatná a munkavállalónak.

A munkáltatókat – belga gyakorlat alapján – a költségeik 120 százalékos elszámolhatóságával is ösztönözni lehetne. Ez csökkentené az adózás előtti eredményt és a társasági adó alapját (ami becslések szerint évente mindössze 22-30 millió forinttal kevesebb adóbevételt jelentene).

Egyes országokban arra is van példa, hogy a személyi jövedelemadó alapját is csökkenthetik a munkahely és a lakóhely közötti távolság alapján azok, akik kerékpárral járnak dolgozni.  

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
hómaró

"(vidéken ingázásra maximum 15 forint/kilométer az üzemanyagköltség mellett)"

Munkába járáshoz üzemanyag költséget nem kell téríteni, csak 15 Ft/km-t.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó – támogatott ingatlan tevékenység alóli kivonása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close