Családi gazdaságok, figyelem! Törvényt módosít a kormány

  • Lepsényi Mária adószakértő

Több ponton módosítaná a kormány a családi gazdaságokra vonatkozó rendelkezéseket a T/17436 számon a parlament elé terjesztett, az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint.

Kiegészítő tevékenységek körének változása és a fogalom pontosítása

A legfontosabb várható változás az, hogy a kiegészítő tevékenységek közül 2022-től kikerül a termelési tényezők értékesítése és hasznosítása.

Szerencsés lenne, ha ez a módosítás már 2021-re is alkalmazható lenne, mivel a tárgyi eszközök értékesítéséből származó bevétellel átalányadózás esetén az őstermelő bevétele gyakran súrolja az értékhatárt (2021-ben 20 millió 88 ezer forint), és emiatt tételes költségelszámolást kell alkalmaznia. Fontos megjegyezni, hogy ha valaki őstermelőként kiesik az átalányadózás alól, az a következő évre ismételten választhatja az átalányadót, tehát szemben az egyéni vállalkozókkal, nem kell négy évet várni.

Mezőgazdasági termékből történő élelmiszer előállítása kiegészítő tevékenységnek minősülne továbbra is, azzal, hogy ha az a saját gazdaságban előállított alapanyagok felhasználásával készül, és nem haladja meg a kistermelői rendeletben meghatározott korlátot, akkor e bevételt az őstermelésből származó bevételek között kell figyelembe venni.

Változás az is, hogy a kiegészítő tevékenység fogalmát a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (Csgtv.) tartalmazza a jövőben.

Mező-, erdőgazdasági tevékenység fogalma

Pontosítják a mező- és erdőgazdasági tevékenység fogalmát is. A földforgalmi törvény szerinti mező-, erdőgazdasági tevékenység, valamint az ezen tevékenységből származó termékfeldolgozás minősül mező-, illetve erdőgazdasági tevékenységnek, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik, és nem haladja meg a kistermelői élelmiszertermelésről, -előállításról és -értékesítésről szóló rendeletben meghatározott mennyiséget.

A feltételeknek megfelelő kistermelői termékfeldolgozásból származó bevételre nem alkalmazandó a kiegészítő tevékenységre vonatkozó, a Csgtv. 3. paragrafusának (4) bekezdésében meghatározott 25 százalékos bevételi arány.

Saját gazdaság fogalma

A saját gazdaság fogalmának módosítása arról rendelkezik, hogy az őstermelők családi gazdaságában a közös használatú gazdaság is saját gazdaságnak minősül.

Írásbeli szerződés

A családi gazdaság tagjai által megkötött írásbeli szerződésnek a jövőben azt is tartalmaznia kell, hogy mit fognak termelni. A hatályos szabályozás szerint 2021. június 30-áig be kellett volna benyújtaniuk a családi gazdaság alapítására vonatkozó szerződést az érintetteknek. A benyújtás elmulasztása esetén a NAK-nak törölnie kellett volna az őstermelői nyilvántartásból az adott családi gazdaságot. A tervezet a családi gazdaságok törlésére vonatkozó előírás azonnali alkalmazása helyett, június 30. napját követően is lehetőséget biztosít a szerződések benyújtására, 2021. év végéig.

Képviselő jogosultsága

A képviselő az ügyek vitelére jogosult. Pontosítás a törvényjavaslatban, hogy a jövőben a tagok kifejezett meghatalmazása vagy rendelkezése nélkül jogokat, kötelezettségeket nem vállalhat.

Nyilvántartási szabályok

A benyújtott javaslat szerint a családi mezőgazdasági társaságot is nyilvántartási számmal kell ellátni. Rögzíti továbbá, hogy a mezőgazdasági őstermelők, az őstermelők családi gazdasága, valamint a családi mezőgazdasági társaság nyilvántartásba vételére, adatainak módosítására, nyilvántartásból való törlésére irányuló eljárás 2022. december 31-éig nem kezdeményezhető elektronikusan.

Hozzátartozói láncolat

A törvénymódosítást követően a hozzátartozók egyeneságbeli rokonai is beletartoznak a hozzátartozói láncolatba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs