hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minek nevezzelek: tenyész- és növendékállatok a számvitelben

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

A mezőgazdasági tevékenység könyvvitele általában a kettős könyvvitel rendszerében sem „fáklyás menet”, de a pénzforgalmi szemléletű egyszeres könyvvezetésben okoz csak igazán fejtörést egyes speciális tételeinek értelmezése. Az alábbiakban az állattenyésztés „problémás” eseteiből válogattam.

Tenyészállatok

Az őstermelők és a mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozók a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja-tv.) hatálya alá tartoznak. (Az utóbbiak választhatnak más adózási módot is, mondjuk, lehetnek evásak, de az Szja-tv. alternatíváival most nem foglalkozunk.) Számukra a könyvelési szabályokat is az Szja-tv. írja elő – persze távolról sem olyan műgonddal, mint a kettős könyvelés reguláit a számviteli törvény.

Ennek alapján alap- és kiegészítő nyilvántartásokat kell vezetniük. Az alapnyilvántartás maga a „könyvelés”, azaz jellemzően a pénztárkönyv, vagy a naplófőkönyv.  Az úgynevezett részletező nyilvántartásokban pedig egyrészt a pénzforgalmi könyvelés miatt az alapnyilvántartásokba be nem vezethető tételeket rögzítjük, másrészt pedig szó szerint részletező adatokat tartalmaznak, mint például a tárgyi eszközök nyilvántartása. (A kettős könyvvitelben jártasak egyszerűen csak analitikának neveznék ezeket az elszámolásokat – joggal, mert mindent összevetve itt is azt a szerepkört töltik be, mint az Szt. rendszerében.)

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen számviteli fogalmak szerint kell nevesíteni a tenyész- és a növendékállatokat, továbbá mire kell figyelni az elszámolásnál! 
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

féltestvér ajándékozási illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kedvezményezett átalakulás, plusz jegyzett tőke

Pölöskei Pálné

adószakértő

Importáfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close