hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lakhatási támogatás és cafeteria: lehet ettől több munkahely?

  • Adózóna

A kánikulai szélcsendben felröppent egy ötlet, hogy adókedvezményt kellene bevezetni a lakóhelyüktől távol (például több mint száz km-re) munkát vállalóknak adott munkáltatói lakhatási támogatásra. Mit jelenthet ez? Miben segíthet és miben nem? S mit mond a hatályos törvény?

Az első hírek a munkahelyüktől távol lakóknak adott munkáltatói lakhatási támogatására valamiféle adómentes költségtérítésről szóltak. Ám több szakértő is rámutatott egy ilyenfajta kedvezmény törvényes adóelkerülésre alkalmat adó veszélyére. Vélhetően az adótervezésre szakosodott tanácsadók azonnal megtalálnák a módját olyan megoldásoknak, amelyekkel bárki – gyakorlatilag ellenőrizhetetlenül – igazolni tudná a munkahelyétől való távollakást, ha ezzel a munkáltatója adómentes juttatással tudná kiegészíteni a bérét. Ettől aligha várható több munkahely, aligha lenne könnyebb az elhelyezkedés, de biztos, hogy kevesebb lenne a költségvetés bevétele.

Úgy tűnik, a javaslat ebben a formában süllyesztőbe került, ám újabban mégis arról hallani, hogy talán volna értelme a munkáltatók többsége által kedvelt kedvezményes eho-jú béren kívüli cafeteria juttatások körébe sorolni a munkahelyüktől távol lakóknak adott munkáltatói lakhatási támogatást. Ez a munkáltatónak 1,19x(16+10)=30,94 % közterhet jelentene, míg a munkavállalónak nem lenne semmilyen kötelezettsége. Ez már kevesebb költségvetési bevételkieséssel járna, de több munkahely, könnyebb elhelyezkedés ettől sem lenne.

De van más probléma is.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close