hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek jár a személyi kedvezmény? Fontos igazolások és nyilatkozatok

  • Lepsényi Mária adószakértő

Kit illet meg egészségi állapota alapján a jövedelemadóban személyi kedvezmény, milyen feltételei vannak, mit kell intéznie a jogosultnak? Összefoglaltuk.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja tv.) 40. §-a rendelkezik a személyi kedvezményről, mely szerint az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél – az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején – havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg. E törvény alapján súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá azt, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A személyi kedvezménnyel összefüggésben alkalmazandó háttérjogszabályok az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet (kormányrendelet) és a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet (EüM rendelet). A rokkantsági járadékra való jogosultsági feltételeket a 83/1987. (XII. 27.) MT rendelet határozza meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜKET, amelyből megtudja, milyen igazolásra van szükség a kedvezményhez, továbbá hogyan érvényesíthető a korábbi adóévekre!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close