hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek jár a személyi kedvezmény? Fontos igazolások és nyilatkozatok

  • Lepsényi Mária adószakértő

Kit illet meg egészségi állapota alapján a jövedelemadóban személyi kedvezmény, milyen feltételei vannak, mit kell intéznie a jogosultnak? Összefoglaltuk.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja tv.) 40. §-a rendelkezik a személyi kedvezményről, mely szerint az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél – az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején – havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg. E törvény alapján súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá azt, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A személyi kedvezménnyel összefüggésben alkalmazandó háttérjogszabályok az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet (kormányrendelet) és a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet (EüM rendelet). A rokkantsági járadékra való jogosultsági feltételeket a 83/1987. (XII. 27.) MT rendelet határozza meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜKET, amelyből megtudja, milyen igazolásra van szükség a kedvezményhez, továbbá hogyan érvényesíthető a korábbi adóévekre!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

Pót ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs