hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kamatjövedelem külföldről és belföldről: fontos különbség a bevallásuk között

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Meglepetésként érte tavaly a külföldi bankszámlával rendelkező magyar magánszemélyeket az adóhatóság megkeresése, miszerint eltérést tapasztalt az érintettek korábbi években bevallott jövedelmei és a nemzetközi adatszolgáltatás által továbbított adatok között. Annak érdekében, hogy 2022-ben az szja-bevallás minden szükséges jövedelmet tartalmazzon, és elkerüljék az érintettek az adóhatósági (egyébként támogató) eljárást, célszerű áttekinteni a külföldről származó kamatjövedelmekkel kapcsolatos bevallási tudnivalókat.

Jelentős a különbség a külföldről, illetve a belföldről származó kamat bevallása között. A külföldről származó jövedelmekkel kapcsolatban a magánszemélyt terheli az adókötelezettség, miközben a magyar kifizetőtől származó kamatjövedelmet az adóbevallásban nem is kell feltüntetni.

A különbségtételt az indokolja, hogy a magánszemély az adóját önadózással állapítja meg minden olyan esetben, amikor az adót nem a kifizető határozza meg. A kamatjövedelmet valóban nem kell bevallani, de ez a rendelkezés csak abban az esetben alkalmazható, ha a jövedelemből a kifizető az adót levonta. Figyelemmel arra, hogy a külföldi pénzintézet nem minősül kifizetőnek, és a kamatjövedelem után az adót többnyire a magánszemély illetősége szerinti államban kell teljesíteni, az adókötelezettség teljesítése a jövedelmet szerző magánszemélyre hárul.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, mi minősül, és mi nem minősül kamatjövedelemnek, és hogyan kell megállapítani az adókötelezettséget!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ingyenes szolgáltatás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink