hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

K&H: a nagyobb kkv-k körében még mindig népszerű a cafeteria

  • MTI

A kisebb méretű kis- és középvállalkozások (kkv) körében egyre kevésbé alkalmaznak béren kívüli juttatásokat, a nagyobbaknál viszont továbbra is népszerű. A cafeteria-elemek közül változatlanul az étkezési és a közlekedési hozzájárulás a leggyakoribb - derül ki a kkv-vezetők körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

A pénzintézet szerdai közleménye szerint az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett negyedéves K&H kkv-kutatás azt mutatja, hogy a vállalkozásoknak mindössze 47 százaléka kalkulál a béren kívüli juttatások valamelyik formájával. Ez az arány jóval elmarad a 2008-as csúcsidőszaktól, amikor még a kkv-k 80 százaléka alkalmazta valamelyik formát. A béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás (eho) 10-ről 14 százalékra emelését követően ez az arány az idén várhatóan már nem is fog növekedni.

A cafeteria-elemek közül az étkezési hozzájárulás a legfontosabb, a vállalkozások 24 százaléka alkalmazza, ugyanakkor ez az arány 2008 óta a legalacsonyabb érték. Mivel a felmérés az Erzsébet utalvány felhasználási körének bővítése előtt készült, így azóta az arány emelkedhetett - idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztály vezetőjét.
   
A közlekedési költségtérítést mint a második leggyakoribb béren kívüli juttatást a kkv-vezetők ötöde tervezi nyújtani dolgozóinak, de ennek alkalmazása is folyamatosan csökken 2010 óta.
   
A kedvező adózású juttatási formák közé tartozó SZÉP-kártya is veszített tavalyi népszerűségéből, az idén a kkv-k csupán 8 százaléka tervezi alkalmazni.
   
A vállalkozás méretével párhuzamosan növekszik a béren kívüli juttatások alkalmazásának gyakorisága is.
   
A mikrovállalkozásoknál és a kisvállalkozásoknál a cafeteria-juttatásokat alkalmazók aránya csupán 42, illetve 48 százalék. Ez azt mutatja, hogy sok kisvállalkozás a cafeteria szűkítésével is próbál költségeket csökkenteni - mondta el a kkv-szakértő a közlemény szerint.
   
A középvállalatoknál azonban továbbra is népszerűek a béren kívüli juttatások, az idén 74 százalékuk tervezi alkalmazni valamelyik cafeteria-elemet. A középvállalatoknál az étkezési hozzájárulás és a közlekedési költség térítése mellett jelentős a befektetés-típusú béren kívüli hozzájárulások alkalmazása is. Az egészségpénztári befizetést és a nyugdíjpénztári kiegészítést csaknem minden negyedik középvállalat alkalmazza.
   
A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság vezetőjének megkérdezésével történik.
   
A legutóbbi felmérést 2012. november 30. és december 12. között készítették.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Időszakos orvosi vizsgálatok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyéni vállalkozásból kivonás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink