hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogalap nélkül vett fel albérleti hozzájárulást, felmondtak neki

  • adozona.hu

Ha a dolgozónak a bérelt lakásért csak a rezsit kell megfizetnie, tényleges fizetési kötelezettség a lakhatásért nem terheli, ezért nyilvánvalóan úgy igényel a munkáltatótól albérleti díjat (ténylegesen rezsiköltséget), hogy az nem felel meg a díjkifizetés céljának – mondta ki a Kúria.

A Kúria sajtóközleménye szerint az Mfv.I.10.839/2016. számú ügy felperese (a munkavállaló) 2006. szeptember 11-étől állt az alperes (a munkáltató) alkalmazásában. Később szakszervezeti tisztségviselő is volt.

A felperes v.-i lakos lévén a 2007. április 30-án kelt lakásbérleti szerződés alapján 2007 májusától határozatlan időre bérbe vett egy ingatlant D.-ben, amelyre tekintettel albérleti támogatást igényelt a munkáltatótól.

Ezt követően 2009. március 3-án lakásbérleti szerződést kötött egy másik lakásra, majd 2013. július 3-án ismét albérleti támogatás iránti kérelmet terjesztett elő. Ennek indokolása szerint V.-n albérletben lakik, nincs birtokában ingatlan, szüksége van anyagi támogatásra. A támogatási kérelme alapjául a 2012. április 1-jén kelt albérleti szerződés szolgált.

Az alperes belső ellenőrzést folytatott az albérleti támogatásokkal kapcsolatban, és a 2013. július 8-án kelt levelében arról tájékoztatta a felperest, hogy 2006. szeptember 11-étől több alkalommal úgy igényelt támogatást, hogy a bérleti jogviszonyának, illetve annak időtartamának kellő igazolását elmulasztotta. Erre tekintettel felfüggesztette a felperes által 2006. június 3-án albérleti támogatás iránti kérelem elbírálását és felhívta a felperest, hogy 2006. szeptember 11-étől igazolja a támogatás alapját képező bérleti jogviszonyait, és az azzal kapcsolatos körülményeket.

A munkáltató 2013. július 30-án azonnali hatályú felmondással szüntette meg a felperes jogviszonyát, mivel 2006. szeptemberétől többször úgy igényelt támogatást, hogy a bérleti jogviszonyának, illetőleg annak időtartamának igazolását elmulasztotta. Jogviszonyait ugyan bejelentette, de azok megszűnésének tényét és az új bérleti jogviszony bejelentését elmulasztotta.

A felperes a keresetében annak megállapítását kérte, hogy a munkáltató jogellenesen szüntette meg a jogviszonyát, és az ehhez fűződő jogkövetkezmények alkalmazását igényelte. Álláspontja szerint vele szemben a munkáltató megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét, illetve diszkriminációt is alkalmazott.

Az alperes a kereset elutasítását kérte, majd viszontkeresetet terjesztett elő.

Az elsőfokú bíróság ítéletével megállapította, hogy az alperes jogellenesen szüntette meg a felperes munkaviszonyát. Ezt meghaladóan a keresetet és a viszontkeresetet elutasította.

Az alperes fellebbezése folytán eljárt másodfokú bíróság ítéletével az elsőfokú ítéletet fellebbezett részében részben megváltoztatta, és a felperes keresetét teljes egészében elutasította.

A Kúria szerint a felülvizsgálati kérelem nem volt megalapozott, a csatlakozó felülvizsgálati kérelmet pedig hivatalból kellett elutasítani.

A felperes alaptalanul állította a felülvizsgálati kérelmében, hogy 2013. előtt az albérleti hozzájárulás fizetési feltételei nem voltak egyértelműen szabályozva. Azokat nem vitásan írásban csak 2013. február 1-jén rögzítették, azonban az alperes az eljárás során bizonyította, hogy az ezen időpontot megelőző időszakban is a munkáltató meghatározott feltételek fennállása esetén fizetett ezen a jogcímen, ezzel pedig a felperes is tisztában volt (Pp. 206. §).

A felperes megalapozatlanul hivatkozott az Mt. 16. §-ának és 17. §-ának megsértésére a munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalásával összefüggésben. Az alperes albérleti hozzájárulás fizetésére kötelezettséget vállalt, azonban csak meghatározott célból és feltételek fennállása esetén. Mindezt a másodfokú bíróság helytállóan vonta vizsgálódási körébe, és a rendelkezésre álló adatokból helyes következtetésre jutott (Pp. 206. §).

Annak a felperesi hivatkozásnak a jelen per eldöntése szempontjából pedig nincs jelentősége, miszerint az alperes korábban nem vizsgálta, hogy az ingatlanban hányan laknak. A felperes az eset kivizsgálása során elfoglalt álláspontja miatt egyáltalán nem működött közre, így az Mt. 286. § (3) bekezdésében foglaltaknak a cselekmény megítélésekor nem volt kiemelt jelentősége.

A másodfokú bíróság helyesen mutatott rá arra, hogy a felperes és élettársa közös ingatlanban lakott. Az albérleti szerződés szerint bérleti díjként az amúgy is fizetendő rezsiköltséget kötötték ki. Ezt az ingatlan használóinak mindenképpen fizetniük kell, a felperest tényleges fizetési kötelezettség a lakhatásért nem terhelte. Ezért nyilvánvalóan úgy igényelt az alperestől albérleti díjat (ténylegesen rezsiköltséget), hogy az nem felelt meg az alperesi fizetési szándékának, a díjkifizetés céljának.

Ezáltal – az együttműködési kötelezettség megsértését is értékelve – pedig a felperes olyan magatartást tanúsított, amely a jogviszony megszüntetés jogszerű indoka lehetett [Mt. 78. § (1) bekezdés].

A felperes 2010. július és 2013. februárja között jogalap nélkül vett fel albérleti hozzájárulást.

Az összegszerűséget illetően helyes a jogerős ítélet döntése figyelemmel az elévülési időre [Mt. 179. §, régi Mt. 166. § (1) bekezdés] – írja a kuria-birosag.hu.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs