hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlant vesz, elad. Meddig magánszemély és mikortól vállalkozó?

  • adozona.hu

Alkalmi vétel, kicsit összepofozza, majd jó pénzért eladja. Meddig vagyunk magánszemélyek, és mikortól számítunk vállalkozónak? Hány éven belül és hány ingatlan vásárlása, majd értékesítése számít gazdasági tevékenységnek? A kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszol.

Olvasónk így részletezi kérdését: ügyfelem 2015-ben vásárolt kettő ingatlant, melyeket több millió forintos haszonnal tovább is értékesített. Természetesen a bevétele és a kiadásai közötti különbözetre az szja-t megfizeti. 2016-ban is vásárolt egy ingatlant, ezt is szeretné eladni. A két éven belül lebonyolított három ingatlanértékesítés után van-e bármilyen plusz adófizetési kötelezettsége az szja-n kívül? Ez már esetleg sorozat jellegű értékesítésnek minősül? Hány éven belül, hány ingatlant értékesíthet, ami még nem minősül gazdasági tevékenységnek vagy sorozat jellegű értékesítésnek? Meddig „ajánlott” ezzel így magánszemélyként foglalkoznia? Vagy már most javasolt lenne ezt vállalkozási keretek között végeznie?

Szakértőnk a törvény megfelelő paragrafusával kezdi válaszát: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 46. pontja szerint gazdasági tevékenységnek minősül  valamely tevékenység üzletszerű, illetve tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik. Mindez azt jelenti, hogy az ingatlan értékesítésére vonatkozó rendelkezések szerint megállapított jövedelmet a magánszemélynek a kérdezett esetben önálló tevékenységből származó jövedelemként kell bevallania, az adóelőleg alapja a jövedelem 78 százaléka, amely után 27 százalék ehot is kell fizetni.

A sorozat jelleg definíciója  az általános forgalmi adóról szóló törvény (áfatörvény) 259. § 18. pontja alapján:

„18. sorozat jelleg: ha 2 naptári éven belül negyedik vagy további építési telket (telekrészt) és/vagy beépítés alatt álló vagy beépített új ingatlant értékesítenek, valamint a rá következő 3 naptári éven belül további építési telket (telekrészt) és/vagy beépítés alatt álló vagy beépített új ingatlant értékesítenek azzal, hogy ha olyan építési telket (telekrészt) és/vagy beépítés alatt álló vagy beépített új ingatlant értékesítenek,

a) amely tulajdon kisajátításának tárgyát képezi, vagy

b) amelynek szerzése az értékesítőnél - az illetékekről szóló törvény alapján - öröklési illeték tárgyát képezte,

az az előzőekben említett darabszámba beleszámít ugyan, de önmagában nem minősül sorozat jellegűnek, továbbá azon – lakóterület besorolású – építési telkek (telekrészek), amelyeket telekmegosztással egyazon építési telekből (telekrészből) alakítottak ki – darabszámtól függetlenül – az előzőekben említett darabszámba egy építési telekként (telekrészként) számítanak be;”

Az adózónak kell eldöntenie, hogy a bevételére milyen jövedelemszámítási módszert választ. Azt fontos tudnia, hogy veszteséget csak a vállalkozói jövedelemadózást választó egyéni vállalkozó tud elszámolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Családi gazdálkodó tételes költségelszámolása 2022-ben.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs