hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így is növelhető évente százezrekkel a nyugdíjas korra szánt megtakarítás

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Aki nyugdíjbiztosítási szerződést köt saját maga, hozzátartozója, vagy akár az élettársa, barátja javára, a biztosított személy majdani nyugdíját nem csak a biztosítóhoz befizetett összeggel, hanem az adójából érvényesíthető kedvezmény összegével és mindezek hozamaival is növelheti, ha munkabér, megbízási díj, személyes közreműködési díj, vállalkozói kivét, bérbeadásból származó jövedelem, vagy egyéb, az összevont adóalapba tartozó jövedelem után személyi jövedelemadót fizet.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 44/C paragrafusa alapján a magánszemélyeknek a 2013. december 31-e után belföldi biztosítóval vagy EGT-államban letelepedett biztosítóval megkötött nyugdíjbiztosítási szerződés alapján lehetőségük van az összevont adóalapjuk megfizetett adójából a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százalékának, de legfeljebb évi 130 ezer forintnak megfelelő kedvezményt érvényesíteni. A kedvezményt a biztosítóval szerződő fél adójából kiutalás formájában a még nem nyugdíjas korú biztosított magánszemély kapja, aki lehet a szerződő saját maga, vagy bárki más.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan lehet ily módon támogatni azokat a rokonokat, akiknek nincs összevont adóalapjuk (például evások, katások, ekhózók, tételes átalányadózást választott fizetővendéglátók).

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs