hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Időben szólunk: ne hagyja elveszni SZÉP-kártya-pénzeit!

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Sok cég adja különböző juttatásait elektronikus kártyafeltöltés (elektronikus utalvány) formájában. Csalódhat a kártyatulajdonos, ha nem figyel, ugyanis a műanyag kártyák érvényességi ideje többnyire hosszabb, mint az a határidő, amíg a kártyára feltöltött pénzeket fel kell használni. Cikkünk elsősorban a SZÉP-kártya egyenlegének felhasználhatóságára hívja fel a figyelmet.

Elveszhetnek az elektronikus kártyára feltöltött, nem pénzben adott juttatások (SZÉP-kártya-támogatás, étkezési, iskolakezdési, kultúra-, sportutalvány stb.), ha a kártyatulajdonos nem költi el időben a jogszabályoknak megfelelően az oda utalt összeget. Míg a papír utalványokon általában jól el lehetett olvasni, hogy meddig válthatók be, az elektronikus utalványon ez nem látszik, mert a kártyára írt határidő nem a feltöltött összeg elköltésére, hanem csak a kártya használhatóságára vonatkozik.

Ezért az elektronikus utalvány (kártyafeltöltés) formájában adott béren kívüli és egyes meghatározott juttatás (cafetéria) esetén a kártyatulajdonos jól teszi, ha utána jár, hogy a kártyára feltöltött egyes összegek (juttatások) meddig használhatók fel. A bosszantó viták elkerülése érdekében a juttatók is jól teszik, ha az egyes juttatások lejáratának határidejére időben figyelmeztetik az érintetteket.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben arra vonatkozóan is adunk tanácsot, mit tehetnek a munkáltatók a munkavállalók által el nem költött, visszautalt összeggel.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs