hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Esetek, amikor adómentes az ingatlanértékesítés

  • Lepsényi Mária adószakértő

Ingatlan átruházásakor vannak olyan esetek, amikor nem kell figyelemmel lenni az idő múlására, mivel a kapott bevételből származó jövedelem részben vagy egészben adómentes az szja-törvény alapján.

Ingatlan átruházása tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján

Ha a magánszemély más magánszeméllyel kötött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján ingatlant, vagyoni értékű jogot ruház át tartás vagy járadékfolyósítás ellenében, akkor a magánszemélynek az ebből származó jövedelme után nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Adómentesnek minősül a nyugdíjban részesülő magánszemély által központi költségvetési szervvel vagy helyi önkormányzattal kötött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés révén megszerzett vagyoni érték is (szja-törvény 1. számú melléklet 7.1.pontja).

Házassági vagyonközösség megszüntetése

A házassági vagyonközösség megszüntetése következtében az ingatlannak, a vagyoni értékű jognak a házastárs, bejegyzett élettárs által történő megváltásából származó jövedelem adómentes. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az egyik fél lemond a közös lakás őt megillető tulajdonrészéről, és ezért cserébe a másik fél lemond az egyéb közös vagyon (például festmény) őt megillető részéből a megváltott tulajdonrésznek megfelelő értékről, akkor az ingatlanátruházás adómentesnek minősül.

Az adómentesség abban az esetben is fennáll, ha a tulajdonrész megváltása nem a közös vagyonból, hanem külső forrásból történik. Ha a magánszemély eladná a tulajdonába került ingatlant, akkor fontos azt is tudnia, hogy a szerzés időpontja az ingatlanrész tekintetében az a nap, amikor az erről szóló okiratot az ingatlan-nyilvántartási hatósághoz benyújtották, azaz két szerzési időpont lesz (szja-törvény 1. számú melléklet 7.6. pont; 60. § (1) bekezdés).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a lakásbérleti jogról történő lemondás, a termőföldértékesítés, a gazdaság átadása, illetve az adósságrendezés esetén érvényes adómentességi szabályokat!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidőkeret megállapítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Adóköteles egyéni életbiztosítások

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3