hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elszámolható-e költségként a foglaló?

  • adozona.hu

Kapcsolódó jogszabályok


2006 májusában szerződést kötöttünk földterület vásárlására. A szerződésben a vételár 20 százalékának megfelelő összegű foglalóban állapodtunk meg, amelyet a szerződés aláírásakor megfizettünk az eladónak. Sajnos az ingatlanvásárlással kapcsolatos fejlesztéseinket nem tudjuk megvalósítani, a terület megvétele oka-fogyottá vált. Az eladó a foglaló visszafizetéséről nem hajlandó egyezkedni. Társaságunk a megfizetett foglalót elszámolhatja-e költségei között?

A foglalót adónál a foglalót - mint a teljesítéskor visszajáró vagy a teljesítés ellenértékébe beszámító összeget - a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 29. §-ának előírásai szerint (az előlegként adott összeggel azonosan) a követelések között kell kimutatni. Ha a foglalót a társaság - mint a teljesítés meghiúsulásáért felelős - elveszti, nem kapja vissza, a szerződés meghiúsulása miatt a teljesítés ellenértékébe nem számítják be, akkor a foglalóként kimutatott követelést az egyéb ráfordítások között kártérítésként kell elszámolni. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) 245. §-ának indokolása szerint a foglalónak kárátalány szerepe van.

Ez azt jelenti, hogy a károsultnak a foglaló mértékéig a kár összegét nem kell bizonyítania. Ha a kár összege meghaladja a foglaló összegét, azt a károsultnak bizonyítania kell. A leírtakból következően a foglalót adó társaság hibájára visszavezethető szerződés meghiúsulása miatt elvesztett, vissza nem kapott foglalót a számviteli törvény 81. §-a (2) bekezdésénekb) pontja alapján az egyéb ráfordítások között kell elszámolni.
[2000. évi C. törvény 81. § (2) bek. b) pont)]

További számviteli kérdések és válaszok itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1