hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elszámolható-e költségként a foglaló?

  • Adózóna

Kapcsolódó jogszabályok


2006 májusában szerződést kötöttünk földterület vásárlására. A szerződésben a vételár 20 százalékának megfelelő összegű foglalóban állapodtunk meg, amelyet a szerződés aláírásakor megfizettünk az eladónak. Sajnos az ingatlanvásárlással kapcsolatos fejlesztéseinket nem tudjuk megvalósítani, a terület megvétele oka-fogyottá vált. Az eladó a foglaló visszafizetéséről nem hajlandó egyezkedni. Társaságunk a megfizetett foglalót elszámolhatja-e költségei között?

A foglalót adónál a foglalót - mint a teljesítéskor visszajáró vagy a teljesítés ellenértékébe beszámító összeget - a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 29. §-ának előírásai szerint (az előlegként adott összeggel azonosan) a követelések között kell kimutatni. Ha a foglalót a társaság - mint a teljesítés meghiúsulásáért felelős - elveszti, nem kapja vissza, a szerződés meghiúsulása miatt a teljesítés ellenértékébe nem számítják be, akkor a foglalóként kimutatott követelést az egyéb ráfordítások között kártérítésként kell elszámolni. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) 245. §-ának indokolása szerint a foglalónak kárátalány szerepe van.

Ez azt jelenti, hogy a károsultnak a foglaló mértékéig a kár összegét nem kell bizonyítania. Ha a kár összege meghaladja a foglaló összegét, azt a károsultnak bizonyítania kell. A leírtakból következően a foglalót adó társaság hibájára visszavezethető szerződés meghiúsulása miatt elvesztett, vissza nem kapott foglalót a számviteli törvény 81. §-a (2) bekezdésénekb) pontja alapján az egyéb ráfordítások között kell elszámolni.
[2000. évi C. törvény 81. § (2) bek. b) pont)]

További számviteli kérdések és válaszok itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Novellaíró pályázat nyereményének adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs