hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozók szja- és iparűzésiadó-bevallása: elég hozzá a pénztárkönyv?

  • Sinka Júlia, adószakértő, mérlegképes könyvelő

A rövid válasz a kérdésre az, hogy nem. Az alábbiakban összefoglaltuk a „miérteket” is.

Gyakorlott könyvelők a megmondhatói, hogy az „egyszeres könyvvitel” fogalma korántsem jelenti azt, hogy „egyszerű”: pénzforgalmi szemlélete és az ebből következően szükséges kiegészítő nyilvántartások vezetése számos hibalehetőséget rejt magában.

Az egyszeres könyvvezetés szabályairól a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 162. §-a rendelkezik. Ennek alkalmazására jogosultak – feltételekkel – az egyéb szervezetek, például alapítványok, egyesületek, társasházak. (E körnek az Szt. szabályait számukra kiegészítő kormányrendeletben – 479/2016. kormányrendeletben – előírtakkal együttesen kell figyelembe venniük.

Ha az egyszeres könyvvitel lényegét nagyon röviden szeretnénk összefoglalni, akkor a pénzforgalmi szemléletű elszámolást kellene kiemelnünk, azaz azt, hogy csak a pénzeszközök változásait rögzíti: a bevételek közé csak a ténylegesen befolyt, a kiadások (költségek) közé csak a ténylegesen kifizetett tételeket kell bejegyezni. Minden „más” gazdasági esemény (pénzügyi rendezéséig) a részletező nyilvántartásokban szerepel.

Az egyéni vállalkozókkal kapcsolatos könyvvezetési szabályokat azonban a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) írja elő: e szabályok lényege is a pénzforgalmi szemlélet.

Az egyéni vállalkozóknak az Szt. hivatkozott szakaszához csak annyi köze van, hogy bár ők nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá, az szja-törvény az általa előírt nyilvántartások kapcsán mégis utal e jogszabályra, amikor előírja: „A naplófőkönyv tartalmát a számvitelről szóló törvénynek az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozókra irányadó rendelkezései szerint kell megállapítani.”

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen rendelkezésekre kell figyelnie az egyéni vállalkozónak a nyilvántartásai során!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs