hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozók, őstermelők év végi teendői: nyilvántartások, adók rendezése, beszerzések, selejtezés

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az év vége közeledtével az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek sem árt számot vetni bevételeikkel, kiadásaikkal, üzleti lehetőségeikkel, elvégzendő papírmunkájukkal. Fontos tudni, hogy mindkét adózói körnél a jövedelemszámítás fő szabálya a pénzforgalmi szemlélet.

Ilyenkor épp itt az ideje a nyilvántartások áttekintésének. A részletes nyilvántartások vezetéséről a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 5. számú mellékletének II. pontja rendelkezik. Ezek közül néhánynak jelentősége van az éves jövedelem számításakor.

Útnyilvántartás áttekintése

Aki a bevételével szemben útnyilvántartás alapján számolja el a jármű üzemeltetésével kapcsolatos költségét, annak érdemes áttekintenie a hivatali (üzleti) és a magáncélú utak arányát és azt is, hogy a kilométeróra év eleji és év végi állása helyesen van-e feltüntetve az útnyilvántartásban, egyáltalán fel van-e tüntetve.

Az adóhatóság az ellenőrzések alkalmával ugyanis bekérheti jogsegély keretében a jármű műszaki vizsgáztatásakor rögzített adatokat és az alapján ellenőrizheti az útnyilvántartásban is szereplő kilométeróra állás adatait, azaz az útnyilvántartás „nem bír el mindent”.

Fontos azt is tudni, hogy a hivatali, üzleti célból megtett utak arányának megállapításánál a munkába járás címén megtett utakat és a kiküldetési rendelvény szerinti utakat a magáncélból megtett utak között kell számba venni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a tárgyi eszközökkel és a selejtezéssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kft.-tagnak devizában adott kölcsön árfolyama

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink