hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozók adózási áttérési szabályai

  • Lepsényi Mária adószakértő

Milyen lehetőségeik vannak az egyéni vállalkozóknak, hogy folyamatos tevékenység esetén, illetve szünetelést követőn az eredetileg választott adózási módról egy másikra térjenek át? Ismertetjük a szabályokat.

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenységét éózási közben kezdi meg, akkor a bejelentkezésekor az adóév hátralévő részére választhatja az átalányadózás szabályainak alkalmazását.

Gyakori eset, hogy az egyéni vállalkozó magánszemély a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint kezd el adózni az adóév elején és ez az egyéni vállalkozó év közben az egyéni vállalkozói tevékenységét megszünteti, de még ugyanebben az adóévben újrakezdi az egyéni vállalkozói tevékenységet. Ennek okán gyakran merül fel kérdésként, ha ez az egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói tevékenységét még ugyanebben az évben újrakezdi, választhatja-e az átalányadót.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerint az adóévben egyfajta jövedelemszámítást lehet csak alkalmazni. Ez azt is jelenti, hogy az ilyen egyéni vállalkozó nem tekinthető tevékenységét az adóévben kezdő egyéni vállalkozónak, ezért az újrakezdett egyéni vállalkozói tevékenységére nem választhat átalányadózást.

Ez a kitétel akkor is igaz, ha egy magánszemély az év egy időszakában a vállalkozói személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóként végez tevékenységet, de éppen szünetelteti azt. A szüneteltelés befejezését követően nem térhet át az átalányadózásra év közben.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük az áttérési előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Generálkivitelező számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Upwork Global inc. számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi áfamentes határ, számlázás nem EU-s országba

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31