hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások az egyéni vállalkozásoknál

  • Lepsényi Mária adószakértő

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.-vé válás, áttérés eváról, vállalkozói igazolványok, az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és a változásoknak a bejelentése, bevételt csökkentő kedvezmények – mind-mind olyan téma, amit érintettek a közelmúlt jogszabályváltozásai.

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.

Az egyéni vállalkozóról és egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evtv.) 2019. július 10. napjától hatályos 19/C §-a alapján a tevékenységét nem szüneteltető egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységének folytatására egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapíthat, amely az egyéni vállalkozó jogutódjának minősül, vagyis amelynek alapításával az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság a törvény erejénél fogva megszűnik.

A jogintézmény bevezetésével a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 49/A § 2019. augusztus 23-ától hatályos, új (5a) bekezdéssel egészült ki, mely szerint az egyéni cég alapításához fűződő adójogi következmények alkalmazandók akkor is, ha az egyéni vállalkozó a fenti szabályoknak megfelelő egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapít.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a változások az Szja tv. hatálya alól, illetve az eváról szja-ra vagy katára áttérők, továbbá a bevételt csökkentő kedvezmények, a változások bejelentése és a vállalkozói igazolványok kapcsán!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belső szabályzat

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close