hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások az egyéni vállalkozásoknál

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.-vé válás, áttérés eváról, vállalkozói igazolványok, az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és a változásoknak a bejelentése, bevételt csökkentő kedvezmények – mind-mind olyan téma, amit érintettek a közelmúlt jogszabályváltozásai.

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.

Az egyéni vállalkozóról és egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evtv.) 2019. július 10. napjától hatályos 19/C §-a alapján a tevékenységét nem szüneteltető egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységének folytatására egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapíthat, amely az egyéni vállalkozó jogutódjának minősül, vagyis amelynek alapításával az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság a törvény erejénél fogva megszűnik.

A jogintézmény bevezetésével a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 49/A § 2019. augusztus 23-ától hatályos, új (5a) bekezdéssel egészült ki, mely szerint az egyéni cég alapításához fűződő adójogi következmények alkalmazandók akkor is, ha az egyéni vállalkozó a fenti szabályoknak megfelelő egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapít.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a változások az Szja tv. hatálya alól, illetve az eváról szja-ra vagy katára áttérők, továbbá a bevételt csökkentő kedvezmények, a változások bejelentése és a vállalkozói igazolványok kapcsán!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)

Van valamilyen pénzügyi rendetlensége, vagy van-e szüksége pénzeszközökre saját vállalkozásának elindításához? Szüksége van hitelre az adósság rendezése vagy a számlák kifizetése érdekében? Van alacsony hitelképessége, és nehezen kap tokehitelt a helyi bankoktól / más pénzügyi intézetek? Kapcsolat ([email protected] WhatsApp: +16083529056)
* Jármu kölcsönök
* Ingatlan kölcsönök
* Üzleti kölcsönök
* Egyéb kölcsönök
* Felveheto hitel határa
* Mester kártya
Megjegyzés: Évente mindössze 3% -os kamatot adunk kölcsönnek.
Üdvözlettel.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink