hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások az egyéni vállalkozásoknál

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.-vé válás, áttérés eváról, vállalkozói igazolványok, az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és a változásoknak a bejelentése, bevételt csökkentő kedvezmények – mind-mind olyan téma, amit érintettek a közelmúlt jogszabályváltozásai.

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.

Az egyéni vállalkozóról és egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evtv.) 2019. július 10. napjától hatályos 19/C §-a alapján a tevékenységét nem szüneteltető egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységének folytatására egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapíthat, amely az egyéni vállalkozó jogutódjának minősül, vagyis amelynek alapításával az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság a törvény erejénél fogva megszűnik.

A jogintézmény bevezetésével a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 49/A § 2019. augusztus 23-ától hatályos, új (5a) bekezdéssel egészült ki, mely szerint az egyéni cég alapításához fűződő adójogi következmények alkalmazandók akkor is, ha az egyéni vállalkozó a fenti szabályoknak megfelelő egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapít.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a változások az Szja tv. hatálya alól, illetve az eváról szja-ra vagy katára áttérők, továbbá a bevételt csökkentő kedvezmények, a változások bejelentése és a vállalkozói igazolványok kapcsán!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)

Van valamilyen pénzügyi rendetlensége, vagy van-e szüksége pénzeszközökre saját vállalkozásának elindításához? Szüksége van hitelre az adósság rendezése vagy a számlák kifizetése érdekében? Van alacsony hitelképessége, és nehezen kap tokehitelt a helyi bankoktól / más pénzügyi intézetek? Kapcsolat ([email protected] WhatsApp: +16083529056)
* Jármu kölcsönök
* Ingatlan kölcsönök
* Üzleti kölcsönök
* Egyéb kölcsönök
* Felveheto hitel határa
* Mester kártya
Megjegyzés: Évente mindössze 3% -os kamatot adunk kölcsönnek.
Üdvözlettel.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kulturális szféra 20%-os béremelés 2022

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyeden lévő kismama szabadsága

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

E-aláírás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs