hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi járulékkedvezmény: erre figyeljen az szja-bevalláskor!

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Meglehetősen sokan vannak, akik nem kérik adóelőleg-nyilatkozatukban a családi adókedvezmény (még inkább a családi járulékkedvezmény) figyelembevételét, és csak a személyijövedelemadó-bevallásukban élnek a lehetőséggel, az adótöbbletet visszaigényelve. Tudni kell, hogy a magánszemélyeknek idén már a NAV készít adóbevallás-tervezetet, amit kiegészíthetnek, korrigálhatnak, javíthatnak május 22-éig.

Ennek számos oka lehet. Például, akik munkabérét a munkaadó „nettóban” határozza meg, azok számára elveszne a családi kedvezmény, ha év közben kalkulálnának vele. Ugyancsak rosszabbul járnának azok, akiknek a munkabérét gyermektartás vagy valamilyen más, százalékos mértékben meghatározott levonás terheli. Mindezekre tekintettel az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltési időszakán túl, az szja-bevallás ideje is aktualitást ad annak, hogy a családi kedvezménnyel, ezen belül a családi járulékkedvezménnyel foglalkozzunk.

A családi járulékkedvezményre vonatkozó szabályokat – noha valójában nem sok köze van a társadalombiztosításhoz – a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség "alaptörvényében", az 1997. évi LXXX. törvényben (Tbj.) –  annak 24/A-24/C  valamint 51. és 51/A szakaszai alatt –  találjuk. E joganyagból néhány olyan előírást emelünk ki, amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartania az szja-bevallásban ezen a címen visszaigénylést feltüntető adózónak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mire figyeljen, ha az szja-bevallásában érvényesítené a családi járulékkedvezményt. edvezmény igénybe vételekor, az szja-bevalláskor.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Számolja ki nettó keresetét bér- és kedvezménykalkulátorunkkal!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close