hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Céges ügyvezetői életbiztosítás

  • adozona.hu
1

Cég által kötött ügyvezetői életbiztosítás adózásáról és könyveléséről érdeklődött olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: egy kft. Manhattan befektetési egységekhez kötött életbiztosítást kötött MET-689-et, ahol a szerződő a cég, a biztosított az ügyvezető és a kedvezményezett is a cég. Kérdésem: 1. Hogyan kell könyvelnem a havonta fizetett biztosítási díjat (éves szintem 3 millió forint)? Tartós befektetésként (19) vagy (53) költségként? 2. Kell-e ez után a cégnek vagy a magánszemélynek adóznia? (Ha jól gondolom, csak akkor, ha lejár és pénzt kap a cég a befizetett díj és a kapott összeg közötti különbözetre?)

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az szja-törvény rendelkezése értelmében életbiztosítás az olyan személybiztosítás, amely alapján a biztosító a természetes személy halála, meghatározott életkor vagy időpont elérése vagy más esemény bekövetkezése esetére a szerződésben meghatározott biztosítási összeg kifizetésére, járadék élethosszig tartó vagy meghatározott időszakra történő folyósítására vállal kötelezettséget.

Az szja-törvény 3. § 89. a) pontja alapján adóköteles biztosítási díj a magánszemély biztosítottra kötött biztosítási szerződés alapján más személy által fizetett díj (ide nem értve a magánnyugdíjpénztár által biztosítóintézettől történő járadékvásárlás ellenértékét) a biztosított magánszemélynél.

Az szja-törvény 7. § (1a) bekezdése alapján azonban a 3. § 89. pontjától eltérően nem szerez bevételt a díjfizetés időpontjában a biztosított magánszemély, ha a biztosító teljesítésére korlátozások nélkül a díjat fizető más személy jogosult. Ha a kockázati biztosítás kedvezményezettje nem a díjat fizető más személy, akkor a megtakarítási díjrész erejéig nem szerez bevételt a magánszemély, feltéve, hogy a megtakarítási díj alapján járó biztosítói teljesítésre korlátozások nélkül a díjat fizető más személy jogosult.

Ha tehát a biztosítói teljesítésre a díjat fizető más személy (például munkáltató) jogosult, úgy a biztosított magánszemély a díjfizetés időpontjában nem szerez bevételt azaz a biztosítási díj megfizetése ekkor nem keletkeztet adó- és járulékfizetési kötelezettséget sem a szerződőnél, sem a magánszemélynél. Ebben az esetben a társaságnál a fizetett biztosítási díjat a biztosítóval szembeni követelésként kell kimutatni. Amikor a biztosító fizet, a fizetett összeggel a követelés összegét kell csökkenteni, a különbözetet pedig egyéb bevételként, vagy ráfordítás kell elszámolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Végre.

Az a lényeg, hogy a biztosítás semmiképpen sem lehet költség már.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31