hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor a 25 év alattinak is adóznia kell

  • adozona.hu

Magyar fiatalkorú külföldön gyártott, és külföldi weboldalon keresztül értékesített termékek eladásából tesz szert rendszeres jövedelemre. Mivel 25 év alatt szja-mentesség van, kell egyáltalán adót fizetnie? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Olvasónk kérdése:

Majdnem 16 éves gyerekem külföldön gyártott és külföldön (online shopify weboldalról) értékesített (tehát nem Magyarország) termékeket (ruhadarabokat) ad el. Úgy működik, hogy mindig, amikor érkezik egy megrendelés a weboldalon, a pénz (a termék teljes ára, azaz a bevétel) a gyerek weboldalhoz rendelt Stripe-számlára kerül, amit aztán onnan ki tud magának utalni, egy bizonyos idő után, egy saját bankszámlára. A termékek legyártása, mivel Print-On-Demand, akkor indul el, amikor a gyermek egy külön kártyáról kifizeti a gyártónak a gyártási díjat a megrendelésről, amiről számlát is ad névre szólóan a gyártó a gyereknek (ha ez lényeges, a gyártó kínai). Ezt a terméket aztán, miután le lett gyártva, a cég egyenesen a vásárlónak küldi el a megadott címre. Az árrés ezeken a termékeken nem túl nagy. A gyártási ár kb. 6000 forint, az eladási ár kb. 9000 forint. Milyen megoldások vannak ennek az adózására úgy, hogy ő kiskorú, és a bevételből a költségét le tudja vonni? Tehát bevétel a Stripe-számláról a bankszámlára kerülő termék eladási ára, költség pedig a számlával igazolt gyártási ár. Havi szinten néhányszor 10 darab ilyen termék kerül legyártásra és eladásra. (A gyermeknek nem kell számlát kiállítania, a rendszerben ez nincs benne, csak megrendelés-visszaigazolást kap). Mivel 25 év alatt szja-mentesség van, kell egyáltalán adót fizetnie?

Szakértőnk válasza:

A fiatal tevékenysége egyéni vállalkozásra engedne következtetni, de mivel még kiskorú, ezért ez nem lehetséges. A tevékenysége vállalkozás hiányában önálló tevékenységnek minősül. Így a bevételéből levonhatja az igazoltan felmerült költségeit, a nevére szóló számla alapján. A 25 év alattiak kedvezménye az szja-törvény 29/F paragrafus (2) bekezdésének c) pontja értelmében egyéni vállalkozás és foglalkoztató hiányában nem érvényesíthető. A rendszeresen, üzletszerűen folytatott tevékenységhez adószámot kell kérni, és a magyar áfatörvény előírásai szerint a bevételről számlát kell kiállítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31