hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Albérleti támogatás: így kell adózni idén és majd 2017-ben

  • adozona.hu

A 2017-től bevezetendő munkáltatói adómentes béren kívüli juttatásra (albérlet, szállás) az idei évben milyen adózási feltételek vonatkoznak? Illetve adható-e támogatás albérletre/szálláshelyre? Ha igen, milyen adózással? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné, okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

A hatályos szja-törvény nem kedvezményezi a lakásbérlet munkáltatói támogatását. Mindössze a szolgálati lakásban vagy munkásszálláson történő ingyenes elszállásolás adómentes, miközben a törvény a szolgálati lakás fogalmát nem határozza meg, míg munkásszállásnak a munkáltató tulajdonát képező vagy általa bérelt olyan szálláshelyet tekint, amely lakóhelyiségenként egynél több, a munkahelyének településén lakóhellyel nem rendelkező munkavállaló, illetve annak hozzátartozója elhelyezésére szolgál [szja-törvény 1. számú melléklet 8.6./f) alpont].

Nem munkásszállás az a szálláshely, ahol a kifizető olyan magánszemélyt, illetve ennek hozzátartozóját szállásolja el, akivel a társasági adóról szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozásnak minősülő esetekben meghatározott kapcsolat áll fenn (például a cégben többségi befolyással rendelkezik).

Ezen kívül lakhatási támogatást adómentesen csak a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól igényelhet a munkavállaló, ha a 39/1998. kormányrendeletben meghatározott feltételeknek megfelel [szja-törvény 1. számú melléklet 7.24. alpont].

Annak nincs akadálya, hogy a munkáltató albérleti támogatást fizessen a dolgozónak, ám az pontosan ugyanúgy adó- és járulékköteles, mint a munkabér.

Enyhébb közteherfizetéssel úszható meg a dolgozó lakhatásának egyes meghatározott juttatásként történő biztosítása a cég költségére, mely esetben az szja-törvény 70. § (1a) bekezdésének b) pontja alapján a munkáltatónak 1,19x16 százalék szja-t és 1,19x27 százalék ehót kell fizetnie.

Ez a megoldás akkor alkalmazható, ha van a cégnél egy olyan – minden munkavállaló számára megismerhető – belső szabályzat, amely a juttatásra való jogosultságot nem egyénileg, hanem a munkaköri feladattal kapcsolatos teljesítménytől nem függő közös ismérv (például a munkahely és a lakóhely közötti nagy távolság) alapján határozza meg. Fontos, hogy bérelt lakás (esetleg szállodai elhelyezés) esetén a bérleti (szállás-) díjról kiállított számla a cég nevére szóljon. Ha a szálláshely a cég tulajdonát képezi, jövedelemként a juttatás szokásos piaci értékét, illetve abból azt a részt kell figyelembe venni, amelyet a magánszemély nem köteles megfizetni.

A 2017. január 1-jétől hatályos szja-törvény szerint a munkáltatók a jelenleginél lényegesen kedvezőbb feltétellel biztosíthatnak majd adómentesen szálláshelyet, vagy akár lakhatási támogatást is fizethetnek adómentesen a dolgozónak. Az adómentességnek nem feltétele az, hogy minden munkáltatónak járjon ilyen juttatás, és cafetérián kívül (mellette) is adható ez a fajta támogatás.

Jövőre a munkásszállás fogalmát meghatározó rendelkezés szerint a munkáltató tulajdonában lévő vagy általa bérelt ingatlanban biztosított lakhatás adómentességének csak az egy lakóhelyiséggel rendelkező önálló ingatlan (egyszobás lakás, lakóház) esetében marad az a feltétel, hogy abban egynél több munkavállaló lakjon, míg a többszobás ingatlanban (lakásban, lakóházban vagy akár szállodában) elegendő lesz az is, ha szobánként csak egy-egy munkavállalót helyeznek el.

A hozzátartozót viszont nem lehet figyelembe venni. Továbbra sem munkásszállás az a szálláshely, ahol a kifizető olyan magánszemélyt, illetve ennek hozzátartozóját szállásolja el, akivel a társasági adóról szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozásnak minősülő esetekben meghatározott kapcsolat áll fenn.

Ha a munkáltató nem munkásszállásnak minősülő lakásban nyújt lakhatási lehetőséget, az szja-törvény 1. számú mellékletének 2017. január 1-jétől hatályba lépő 2.11. és 9.7. pontja szerint adómentes lesz az úgynevezett mobilitási célú lakhatási támogatás, azaz a munkahelyi településen lévő bármilyen lakás bérleti díjából vállalt munkáltatói hozzájárulás is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs