hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adómentes-e a borravaló?

  • adozona.hu

Helyes-e az a gyakorlat, hogy a cég az ügyfelektől kapott borravaló egy részét lekönyveli árbevételként, a másik részét pedig adómentes jövedelemként szétosztja dolgozói között? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés konktétan így szólt: "Nem vendéglátással foglalkozó társaság az ügyfelektől rendszeresen borravalót kap. A borravalót egy közös dobozban gyűjti a cég, majd naponta megszámolják, és a felét a központi széfben helyezik el – ezt lekönyvelik árbevételként. A másik felét egy másik széfben, nem a cég pénzeszközei között tárolják, és hó végén szétosztják a dolgozók között. A dolgozók között szétosztott részt adómentes jövedelemként kezelik. A kérdés, hogy helyes-e a cég gyakorlata? Ha igen, mely jogszabályhelyek alapozzák ezt meg? Ha nem, mely paragrafusok alapján és mennyi adót, járulékot kell fizetni a szétosztott rész után?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Szerintem a cég gyakorlata helytelen.

A borravalót érintően az Szja tv. csak a külön jogszabály szerint felszolgálási díj címen megszerzett bevétel, valamint a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló tekintetében tartalmaz adómentességre vonatkozó rendelkezést (Szja tv. 1. számú melléklet 4.21. pont). Más esetben az Szja tv. 1. számú melléklet 7.2. pontja irányadó, amelynek értelmében a szolgáltatásnyújtásra tekintettel megszerzett vagyoni érték (hálapénz) nem adómentes.

Ha jól értem, a közös kasszába befizetett borravaló fele a cég olyan bevételének minősül, amelyet nem osztanak szét a dolgozók között, így ezzel összefüggésben szja-kötelezettség nem merül fel.

A cég pénzeszközein kívül kezelt, felosztott összeg – véleményem szerint – az egyes dolgozók nem önálló tevékenységből, nem kifizetőtől származó jövedelme, amely után szja-t és szocho-t kell fizetni, figyelemmel az Szja tv. 29. §-ában, illetve a 46. § (9)–(10) és 47. § (5) bekezdésében foglaltakra.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felajánlás

Nagy Norbert

adószakértő

Közvetített szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Haszonbérleti szerződés: adómentes vagy nem

Lepsényi Mária

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X