hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adómentes és adóköteles diákjövedelmek

  • adozona.hu

A tanulók, diákok megélhetését a családi források mellett számos adómentes juttatás biztosítja, a képzési költségek előteremtését pedig sok diák munkavállalással oldja meg. Összeszedtük a személyi jövedelemadóról szóló törvény idevágó rendelkezéseit.

A közoktatásban, szakképzésben tanulók, felsőoktatásban résztvevő diákok jogszabályokban meghatározott juttatásai (például különféle ösztöndíjak, tankönyv- és jegyzettámogatás, lakhatási támogatás) adómentesek a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú melléklete szerint [4.7., 4.12., 4.13., 4.14., 4.16., 4.17., 4.22., 4.23., 4.26. alpontok].

Adómentes a szakmai gyakorlat munkadíja. Az adómentesség a szakképző iskolai tanulónak, illetve felsőfokú szakképzésben részt vevő hallgatónak tanulószerződés, illetve hallgatói szerződés alapján, valamint szakképzésben tanulószerződés nélkül részt vevő tanulónak a szorgalmi idő befejezését követő összefüggő szakmai gyakorlat időtartamára kötelezően kifizetett díjazásra, valamint a tanulószerződéses tanulót jogszabály alapján megillető kiegészítő pénzbeli juttatásra, továbbá a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény alapján a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprésze terhére folyósított szakiskolai tanulmányi ösztöndíjra vonatkozik. Az említett kötelezően fizetendő díjazást a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény, illetve a szakképzésről szóló törvény határozza meg [szja tv. 1. sz. melléklet, 4.11. alpont].
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: milyen adómentes jövedelmekben és juttatásokban részesülhet a diák, illetve mikor kell közterheket fizetni neki és munkáltatójának!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata – kapcsolt felek

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata – felvásárlási jegy

Szipszer Tamás

adószakértő

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close