Adománygyűjtés: ezt kell tudni az adózásról, az illetékkötelezettségről

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Szinte az egész ország figyelemmel kíséri a jótékonysági célból az elmúlt hetekben szerveződött internetes adománygyűjtést, melynek köszönhetően a társadalmi összefogás eredményeképpen több kisgyermek esélyt kap egészségi állapotának javítására. Az alábbiakban összefoglaltuk az internetes adománygyűjtésre vonatkozó adózási tudnivalókat.

Magánszemély által, magánszemély részére szervezett gyűjtésnél figyelemmel kell lenni a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) valamint az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) egyes rendelkezéseire.

A magánszemély részére más magánszemélyek által ingyenesen, vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni érték mentes az adó alól az szja-törvény 1. számú mellékletének 7.2. pontja alapján. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélyek között bonyolódó ajándékozás, így a jótékonykodó magánszemély által adott pénz vagy más vagyontárgy után a megajándékozott személynek nem keletkezik adófizetési kötelezettsége. Ez logikusnak is tűnik, hiszen a magánszemély az adózott pénzét fordítja jótékonysági célra.

Azonban nem minden esetben alkalmazható ez a rendelkezés. Ha a juttatás a magánszemély vagy más személy által teljesített termékértékesítésre, szolgáltatásnyújtásra tekintettel történik – gondoljunk csak a hálapénzre –, akkor az átadott pénz a szolgáltatást nyújtó személynél adóköteles bevételnek számít.

A magánszemélyek közötti ajándékozást illetékkötelezettség szempontjából is meg kell vizsgálni, ugyanis az ingyenesen megszerzett ingóság után – ideértve a pénzeszközt is – felmerülhet ajándékozási illetékkötelezettség. Főszabály szerint az Itv. 11. paragrafusának (2) bekezdése alapján az ajándékozást akkor terheli illeték, ha arról okiratot állítottak ki, vagy akkor is, ha ugyan nincs róla papír, de ingó ajándékozása esetén az egy megajándékozottra jutó ingó forgalmi értéke meghaladja a 150 ezer forintot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen speciális adózási és illetékszabályok vonatkoznak a jótékonysági célból szervezett adománygyűjtésre.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkajog, kiszervezés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beolvadást követően kapott számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kártalanítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X