hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Abc az üzemanyagnormákról és elszámolásukról

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Bármely tevékenységről is legyen szó, adózási szempontból, a járműhasználat költségeinek elszámolhatósága a magánszemély adózók nagy része számára fontos tényező, mert az eredményes jövedelemszerző tevékenységhez a legtöbb esetben nélkülözhetetlen a járműhasználat. Összefoglaltuk, hogy milyen esetekben, milyen mértékben növelhető korrekciós tényezők alapján az üzemanyag-fogyasztási alapnorma.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) fő szabálya, hogy a magánszemély által más személytől megszerzett bevételből az igazolt kiadásokkal, igazolás nélkül elismert költséggel, vagy átalányban meghatározott költséggel csökkentett része, vagy a bevételnek a törvényben meghatározott hányada minősül jövedelemnek, kivéve, ha a bevételt a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni [Szja tv. 4. § (1) bekezdés.]
A gépjármű-használat költségei üzemanyag-felhasználásból, fenntartási kiadásokból, az értékcsökkenés-elszámolásából adódnak.

Az üzemanyag-felhasználás a járműhöz legszorosabban kötődő költség, amelynek mértéke igazolás nélkül az úgynevezett üzemanyagfogyasztási norma és a NAV által közzétett üzemanyagár szerint, vagy számlával igazoltan vehető figyelembe, azonban a számla alapján figyelembe vett üzemanyag-mennyiség sem lehet több, mint az üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség. A magánszemély döntése alapján alkalmazhatja egyik vagy másik módszert, választása negyedévre szól, azaz a negyedév első napján alkalmazott költségelszámolási módszert kell alkalmaznia egész negyedévre. Azonban a norma szerinti elszámolás nem alkalmazható, ha a magánszemély az üzemanyag általános forgalmi adóját levonásba helyezi [Szja tv. 3. és 11. számú melléklet].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük az alapnormáról és a korrekciós tényezőkről szükséges tudnivalókat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Augusztusban ezeken az árakon számolhatja el az üzemanyagot!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Transzferár-nyilvántartás

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Együttműködési megállapodás 2020

Széles Imre

tb-szakértő

Kft.-ügyvezetés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close