hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A vörös kód és az adózás: szigorú szabályok áfában, szja-ban

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. Vasárnap déltől országosan életbe lépett a vörös kód riasztás, amely 27 °C fölötti nappali középközéphőmérséklet esetén külön eljárásrendre kötelezi a cégeket, intézményeket mindaddig, amig ez az állapot fennáll.

Hőségnapokon a munkáltatókat jogszabály kötelezi, hogy a munkajogi előírások szerint munkavédelmi intézkedésekkel gondoskodjanak a munkavállalókról, többek között védőeszközöket, egészségvédelmi eszközöket, védőitalt, munkavédelmi oktatást biztosítsanak, ha a zárttéri és szabadtéri munkahelyi korrigált effektív hőmérséklet a 24 °C meghaladja. A korrigált effektív hőmérséklet olyan mutatószám, amely az adott hely levegő hőmérsékletén, a levegő relatív nedvességtartalmán és a légsebességen kívül még a hősugárzást is figyelembe veszi a munkahelyen.

Az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek a munkavédelemről szóló törvény előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 4. paragrafusának (2a) bekezdése értelmében nem minősül adóköteles bevételnek. Védőeszközök, egészségvédelmi eszközök kötelező juttatása adómentes nem pénzbeli juttatásnak minősül, amely után sem a munkavállalót, sem a munkáltatót nem terheli adó- és/vagy járulékfizetési kötelezettség (szja-törvény 1. számú melléklet 8.8 pontja).

A munkavállalók részére kötelezően előírt védőitalként igény szerint, de legalább félóránként vagy 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet (ez lehet palackozott víz, ballonos víz, ásványvíz) vagy ilyen hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes italt (ha annak cukortartalma nem több mint 4 súlyszázalék, illetve ha mesterséges édesítőszerrel ízesített) kell biztosítani.

A védőital juttatása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet, úgy, hogy elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni.

Fontos azonban, hogy ha a juttatás nem felel meg a védőital jogszabály által meghatározott követelményeinek – azaz például energiaital, gyümölcslé, kávé vagy fagylalt, jégkrém, más hűtött élelmiszer, illetve üzleti partnerek, vendégek kapják –, úgy az nem adómentes, hanem a szja-törvény 70. paragrafusa alapján egyes meghatározott juttatásnak minősül, mely esetben a juttatót a juttatás értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadó és 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, levonható-e a védőital, illetve a juttatásához szükséges berendezések áfája, és hogyan lehet elszámolni a költségeket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belső szabályzat

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close