hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: felülvizsgálhatja-e a munkáltató az utazási költségtérítést, ha közelebbről jár be a munkavállaló?

  • adozona.hu

Egy munkavállaló sokkal közelebbről jár be a munkahelyére, mint amilyen messze az a település van, ami a lakcímkártyáján szerepel, felülvizsgálhatja-e a munkáltató a költségtérítést? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

OLVASÓNK KÉRDÉSE:

Egy dolgozó lakcímkártyával igazoltan 80 kilométerre lakik a munkavégzés helyétől, és kérte az utazási költségtérítést személygépkocsival bejáráshoz. Azonban a dolgozó nem hivatalosan (más dolgozók elmondása szerint) nem az állandó lakcímén lakik, hanem csak 10 kilométerre a munkavégzés helyétől. Ez alapján jogosulatlanul kéri a 80 kilométeres költségtérítést. A kérdés, hogy milyen jogi lehetőségei vannak a munkáltatónak a dolgozó lakcímről tett nyilatkozatának ellenőrzésére, azon kívül, hogy a lakcímkártyát ellenőrzi?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendelet 7. paragrafusa szerint a munkavállaló a munkába járás címén járó utazási költségtérítés igénybevételével egyidejűleg nyilatkozik a lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről, valamint arról, hogy a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik-e.

A munkáltatónak jogszabály alapján nincs felhatalmazása ellenőrzésre, a valótlan tartalmú nyilatkozat jogkövetkezményeit (adóhiány, bírság) az adóhatóság ellenőrzés keretében állapíthatja meg. Ez a tb-járulék és a szociális hozzájárulási adó tekintetében a munkáltatót is terheli, ezért érdekében áll, hogy a munkavállaló nyilatkozatát ne fogadja el, ha annak valótlan tartalma a tudomására jut. Ha a munkavállaló ezt vitatja, célszerű az adóhatósághoz fordulni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs