hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV: Kérdések és válaszok a 30 év alatti anyák adóalap-kedvezményéről

  • adozona.hu

A 30 év alatti anyák közül ki és meddig érvényesíthet adóalap-kedvezményt? – a leggyakoribb kérdésekre honlapján a NAV válaszolt.

1. Igénybe veheti-e a 30 év alatti anyák kedvezményét1az a 27 éves nő, akinek a várandóssága már 2022-ben elérte a 91. napot, a gyermeke 2023-ban fog megszületni?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult, vagyis 2023-ban gyermeket vállal.

A várandós nő a magzat fogantatásának 91. napjától a gyermek megszületéséig jogosult a családi kedvezményre. A gyermeke megszületését követően pedig azért válik családi kedvezményre jogosulttá, mert a gyermek után családi pótlékra lesz jogosult.

Mivel a 27 éves anya a 2023-ban megszülető gyermeke után 2022. december 31-ét követően családi kedvezményre lesz jogosult, így igénybe veheti a 30 év alatti anyák kedvezményét.

2. Milyen időszakra érvényesítheti a kedvezményt az a nő, akinek a második gyermeke 2023 áprilisában fog megszületni, de augusztus 12-én betölti a 30. életévét?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult.

Cikkünket a témáról itt olvashatja el!

A fiatal anya a kedvezményt a jogosultsági hónapokban érvényesítheti, vagyis azokban a hónapokban, amikor jogosult családi kedvezményre. Ha a fiatal anya az év során betölti a 30. életévét, utoljára még december hónapban érvényesítheti a kedvezményt, ha decemberben jogosult a családi kedvezményre.

Így az az anya, akinek 2023 áprilisában megszületik a második gyermeke és augusztus 12-én 30 éves lesz, 2023. áprilistól veheti igénybe a kedvezményt és utoljára 2023. december hónapjában érvényesítheti azt.

3. Jogosult-e a kedvezményre az a nő, aki az első gyermekével várandós, a gyermeke 2023. április végén fog megszületni, de 2023. március 2-án betölti a 30. életévét?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult.

Miután az anya várandóssága 2022. december 31-e előtt érte el a 91. napot és a gyermek az anya 30. életéve betöltését követően születik meg, ezért nem veheti igénybe a 30 év alatti anyák kedvezményét.

4. Érvényesítheti-e a kedvezményt az a nő, aki 28 éves és két gyermeke van, akik után jogosult a családi kedvezményre?

Nem, mert a 30 év alatti anyák kedvezményét az veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult, vagyis 2023-ban gyermeket vállal.

Az anya családi kedvezményt és családi járulékkedvezményt érvényesíthet az összevont adóalapba tartozó jövedelme (például munkabére) után. Ha azonban a 30. életéve betöltése előtt újabb gyermeket vállal, akkor igénybe veheti a 30 év alatti anyák kedvezményét is.

5. Milyen jövedelmek csökkenthetők a 30 év alatti anyák kedvezményével? A csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj után is érvényesíthető?

A 30 év alatti anya igénybe veheti ezt a kedvezményt a munkabére vagy más, nem önálló tevékenységből származó jövedelmei (például társaság vezető tisztségviselői feladatainak ellátásáért kapott díjazás, társaság tagjaként végzett személyes közreműködés díjazása) után.

A kedvezmény érvényesíthető az adóköteles társadalombiztosítási ellátásokból, így például a csecsemőgondozási díjból vagy a gyermekgondozási díjból is. Ha egyéni vállalkozóként végez tevékenységet, akkor a vállalkozói kivét vagy az átalányban megállapított jövedelem csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, ha mezőgazdasági őstermelőként tevékenykedik, akkor az őstermelői jövedelméből érvényesítheti azt. Ha pedig megbízási szerződés vagy felhasználási szerződés alapján szerez kifizetőtől jövedelmet, akkor e jövedelmeiből veheti igénybe a kedvezményt.

A kedvezmény érvényesítésének van egy felső korlátja, annak összege jogosultsági hónaponként nem haladhatja meg 2023-ban a KSH által 2022. július hónapra vonatkozóan közzétett bruttó átlagkereset összegét, vagyis 499 952 forintot.

6. Kérnie kell-e a 30 év alatti anyák kedvezmény évközi érvényesítését a munkáltatójától annak a fiatal anyának, aki jogosult a kedvezményre?

Igen, a 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult fiatal anyának adóelőleg-nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé ahhoz, hogy az a kedvezményt a havi béréből érvényesíteni tudja. Az adóelőleg-nyilatkozat megtehető online, ehhez ügyfélkapun keresztül be kell lépni az ONYA felületre (https://onya.nav.gov.hu).

Az így kitöltött nyilatkozatot a NAV juttatja el az abban megjelölt munkáltató, kifizető részére, azzal a fiatal anyának további teendője nincs. A nyilatkozat papír alapon is kitölthető és átadható a munkáltatónak, azt a NAV honlapjáról lehet letölteni (https://nav.gov.hu/ado/szja/Adoeloleg_nyilatkozat).

Az adóelőleg-nyilatkozatokról részletesebb információk találhatók az alábbi linken: https://nav.gov.hu/ado/szja/Elerhetok_az_uj_kedvezmenyek_adoeloleg-nyilatkozatai

7. Kell-e újabb adóelőleg-nyilatkozatot tennie a munkáltató felé annak a fiatal anyának, aki év elején várandósként jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére, majd a gyermek 2023 márciusában megszületik?

Igen, a fiatal anyának új nyilatkozatot kell tennie, ha a munkáltatónak korábban átadott adóelőleg-nyilatkozatban közölt adatok változnak.

Ha a gyermek megszületik, akkor a fiatal anya a gyermek után családi pótlékra válik jogosulttá, ezért új nyilatkozatot kell kitöltenie, amiben szerepeltetnie kell a gyermek nevét és adóazonosító jelét is, továbbá azt, hogy a kedvezményre 2022. december 31. után született gyermekre jogosult.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs