hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az együttműködés határtalan. És a támogatás?

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

A határon átnyúló együttműködésben részt vevő vállalkozások beruházásainak támogatására „szétosztandó” támogatás – tőkeemeléssel kombinálva – mikor, milyen feltételekkel szerepelhet az anyavállalat könyveiben? Vizsgán feltett kérdés is lehetne – sok könyvelőnek viszont gyakorlati probléma.

Az alábbiakban bemutatott eset is rácáfol azokra, akik úgy vélik, a számvitel olyan, mintha „csak” néhány matematikai képletet – legalábbis azokra hajazó megoldási módokat –kellene megtanulni, és azokat időről időre azonos körülmények között ismétlődő, egymásra, mint két tojás hasonlító esetekre alkalmazni.

Megjelent! Speciális esetek a számvitelben 3.

Részigazság persze ebben is van, hiszen – például – az anyagbeszerzés könyvelési módja (könyvelési tétele) azonos akkor is, ha szövetet vásárolunk szoknyák, nadrágok varrásához, vagy éppen lisztet, hogy abból a pékség kenyeret, süteményt süssön.

A gyakorlatban azonban a „tankönyvízű” tudás azzal szembesül, hogy az éppen felmerült gazdasági eseményről nehéz eldönteni, hogy éppen melyik „képletet” vegyük elő.

Nem könnyű anyavállalatnak sem lenni, még könyvelési szempontból sem, ahogyan a példánkban szereplő cégnek is fejtörést okozott, melyik „képletre” van most szükség.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miként kell könyvelni, ha vissza nem térítendő támogatást kapott a cég, és a projektet a cég külföldi kapcsolt vállalkozása valósítja meg, amelyhez a fedezetet a kapcsolt vállalkozásban megvalósított tőkeemeléssel biztosítotják!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31