hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési hozzájárulás: új szabályok, így kell könyvelni

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

A szakképzési hozzájárulás rendszere ez évtől is módosult, és egyre bonyolultabb szabályrendszert foglal magába. A szakképzési hozzájárulás teljesítése eltér annak függvényében, hogy a hozzájárulásra kötelezett szervez-e vagy sem gyakorlati képzést.

Ha a szakképzési hozzájárulásra kötelezett gyakorlati képzést nem szervez, akkor a naptári év 1-11. hónapjára vonatkozóan havonta szakképzési hozzájárulási előleget fizet. Az előleg mértéke a tárgyhavi bruttó kötelezettség. A havonta előlegként fizetett szakképzési hozzájárulást a számviteli nyilvántartásokban az adóhatósággal szembeni követelésként kell kimutatni (például T 464-11 – K 384). Majd ezt követően az éves bevallásra kerül sor a tárgyévet követő év elején. A tárgyévre éves szinten bevallott szakképzési hozzájárulást a bérjárulékok között indokol elszámolni (például T 564 – K 463-11), majd az éves szinten bevallott összeg és az előleg különbözetét a bevallással egy­idejűleg pénzügyileg rendezni (például T 464-11 – K 384).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mi a helyzet akkor, ha a vállalkozás részt vesz olyan gazdasági eseményekben, amelyek révén kedvezményekre jogosult a szakképzési hozzájárulásból.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony mellett adott költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanvásárlás illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya juttatás hűségidőre

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close