hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Menetlevél: így is lehet igazolni a céges jármű költségét

  • adozona.hu

Megfelelő bizonylat-e tehergépkocsiban lévő járműkövető rendszer által készített menetlevél a tehergépkocsi üzemeltetésével kapcsolatban felmerült üzemanyagköltség, gumiköltség szükségességének igazolásához? – kérdezte olvasónk. Siklós Márta, a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvvizsgáló partnere válaszolt.

"Céges tehergépkocsink a fejlesztő mérnökünk állandó használatában van. Szállítás ritkán történik vele, többnyire a nehezen megközelíthető kísérleti telepek látogatására használja kollégánk. A menetlevél írogatása kézzel történik. A tehergépkocsiban járműkövető rendszer van, ami automatikusan elkészíti a menetlevelet, mely hónap végén nyomtatható, exportálható irodai szoftverekbe. Kérdésem az lenne, hogy a hónap végén kinyomtatott elektronikus menetlevél megfelelő bizonylat-e a NAV szempontjából ahhoz, hogy a tehergépkocsi üzemeltetésével kapcsolatban felmerült üzemanyagköltség, gumiköltség szükségességét is igazolja? Vagyis: kiválthatja-e ez a NAV szempontjából a kézzel írogatott menetlevelet?" – kérdezte olvasónk.

Amennyiben az elektronikus úton előállított menetlevél rendelkezik a menetlevélre vonatkozó kötelező adattartalommal [261/2011. (XII. 7.) számú Kormány rendelet 33. § (2) bekezdés], akkor kiválthatja a kézzel írt változatot. Fontos azonban, hogy az elektronikus menetlevél adat-rögzítő berendezésének alkalmasnak kell lennie a tárolt adatok aktuális tartalmának teljes körű megjelenítésére, és a tárolt adatokról történő hiteles nyomtatvány készítésére vagy a tárolt adatok közvetlen, valós idejű letöltésére az ellenőrzést végző hatóság számára.

A hivatkozott kormányrendelet értelmében a menetlevelet szigorú számadás alá kell vonni. A számviteli bizonylatok és azokon belül a szigorú számadás alá vont bizonylatok is előállíthatóak számítógéppel, így önmagában ez sem jelent akadályt a gépi adatrögzítéshez. Mindezek mellett, a bizonylatnak teljesítenie kell a számviteli bizonylatokkal kapcsolatos, a számviteli törvény 166-169. §-aiban előírt követelményeket, erre is figyelemmel kell lenni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs