hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Menetlevél: így is lehet igazolni a céges jármű költségét

  • adozona.hu

Megfelelő bizonylat-e tehergépkocsiban lévő járműkövető rendszer által készített menetlevél a tehergépkocsi üzemeltetésével kapcsolatban felmerült üzemanyagköltség, gumiköltség szükségességének igazolásához? – kérdezte olvasónk. Siklós Márta, a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvvizsgáló partnere válaszolt.

"Céges tehergépkocsink a fejlesztő mérnökünk állandó használatában van. Szállítás ritkán történik vele, többnyire a nehezen megközelíthető kísérleti telepek látogatására használja kollégánk. A menetlevél írogatása kézzel történik. A tehergépkocsiban járműkövető rendszer van, ami automatikusan elkészíti a menetlevelet, mely hónap végén nyomtatható, exportálható irodai szoftverekbe. Kérdésem az lenne, hogy a hónap végén kinyomtatott elektronikus menetlevél megfelelő bizonylat-e a NAV szempontjából ahhoz, hogy a tehergépkocsi üzemeltetésével kapcsolatban felmerült üzemanyagköltség, gumiköltség szükségességét is igazolja? Vagyis: kiválthatja-e ez a NAV szempontjából a kézzel írogatott menetlevelet?" – kérdezte olvasónk.

Amennyiben az elektronikus úton előállított menetlevél rendelkezik a menetlevélre vonatkozó kötelező adattartalommal [261/2011. (XII. 7.) számú Kormány rendelet 33. § (2) bekezdés], akkor kiválthatja a kézzel írt változatot. Fontos azonban, hogy az elektronikus menetlevél adat-rögzítő berendezésének alkalmasnak kell lennie a tárolt adatok aktuális tartalmának teljes körű megjelenítésére, és a tárolt adatokról történő hiteles nyomtatvány készítésére vagy a tárolt adatok közvetlen, valós idejű letöltésére az ellenőrzést végző hatóság számára.

A hivatkozott kormányrendelet értelmében a menetlevelet szigorú számadás alá kell vonni. A számviteli bizonylatok és azokon belül a szigorú számadás alá vont bizonylatok is előállíthatóak számítógéppel, így önmagában ez sem jelent akadályt a gépi adatrögzítéshez. Mindezek mellett, a bizonylatnak teljesítenie kell a számviteli bizonylatokkal kapcsolatos, a számviteli törvény 166-169. §-aiban előírt követelményeket, erre is figyelemmel kell lenni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink