hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kell feltüntetni a számlákon a könyvelés módját

  • adozona.hu
2

Hogyan kell a könyvelési programban a kontírkódokat rögzíteni – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

"Könyvelési programunkban van lehetőség, hogy előre berögzítsünk könyvelési kontírkódokat, például 1-es kóddal: T814-466 K 4541. Elegendő-e, ha az ezen könyvelési tétel alá tartozó számlákra hivatkozással csak 1-es kódot írok, vagy minden számlán ugyanúgy fel kell tüntenem, hogy T814-466 K 4541?" – kérdezte olvasónk.

A rövid válasz az, hogy elég – a példaként hozott esetben az 1-es – kód rávezetése a bizonylatra. A számvitelről szóló törvény (Szt.) 167. paragrafusának (7) bekezdése szerint a számviteli előírásoknak megfelel az a kontírozási megoldás, amely a törvényben megjelölt adatokat, információkat és igazolásokat az eredeti (elektronikus vagy papíralapú) bizonylathoz egyértelműen, az utólagos módosítás lehetőségét kizáró módon fizikailag vagy logikailag hozzárendeli.

Ennek alapján az elektronikus úton, valamint a papíralapon kiállított eredeti bizonylatokhoz a könyvelés módját, az érintett könyvviteli számlákra történő hivatkozást, a könyvviteli nyilvántartásokban való rögzítés időpontját, igazolását, az azonosításhoz szükséges adatok feljegyzését magyarul is fizikailag vagy logikailag hozzárendelhetik.

E hozzárendelés konkrét módját, szabályait, a főkönyvi számlák és az analitikus (részletező) nyilvántartás kapcsolatát a társaság számlarendjében kell szabályozni.

A bizonylatok számítógépes főkönyvi számlákra történő rögzítésekor elegendő – és az Szt. hivatkozott pontjában részletezetteknek is megfelel – egy azonosító szám feltüntetése, amely alapján a számítógépes rendszerben rögzítik az adott tételt a megfelelő főkönyvi számlákon. E megoldás alkalmazhatóságának feltétele, hogy az azonosító számhoz tartozó könyvelési tétel állandó legyen, és utólag is ellenőrizhető módon (akár a számítógépes program részeként) álljon rendelkezésre.

Természetesen – ahogy arról fentebb volt szó – ez esetben is biztosítani kell a főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartás közötti szoros kapcsolatot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Ruszin Zsolt

Éppen most olvastam egy határozatot Csont Teréz osztályvezető asszony kiadmányozásával (NAV Dél-Bp AIG), aki képest volt jóváhagyni a 2013-as kettős könyvvitelű cég ÁFA ellenőrzése kapcsán azt a revizori megállapítást, miszerint a számlákon (!) fel kellett volna tüntetni a könyvviteli számlákra vonatkozó hivatkozásokat és a rögzítés időpontját. A cikkben helyesen magyarázott Szvt. 167.§ (7) bekezdése meg mintha nem is lenne... Tehát még mindig van lejjebb és lejjebb. Ha esetleg egy NAV vezetőt érdekelné az ügy, akkor imhol az ügyszám: 4256622236.

Ezért is érhetett be az MKOE 4 évvel ezelőtti javaslata, miszerint az adóhatóságnak vissza kell téríteni a fellebbezési illeték többszörösét, ha hibázott. Ez most meg is jelent az Art új koncepciójában.

Tét nélkül ugyanis nincs felelősségtudat. Ezt mi, könyvelők tudjuk a legjobban.

syssy48

Tudomásom szerint 2012-től egyáltalán nem kell ráírni a számlákra a kontírozást. Tévedek?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close